05 svi 2021

U ĐURĐEVCU POTPISAN UGOVOR ZA DOGRADNJU I REKONSTRUKCIJU STRUKOVNE ŠKOLE U SKLOPU ŽUPANIJSKOG CENTRA KOMPETENTNOSTI

U prostorima Strukovne škole Đurđevac danas je potpisan ugovor za radove rekonstrukcije i dogradnje đurđevačke Strukovne škole za potrebe Centra kompetencije u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ugovor su potpisali ravnatelj škole Darko Špoljar te uime izvođača radova direktor tvrtke Bistra d.o.o. Đurđevac Krešimir Habijanec.

Potpisivanju je prisustvovao i župan Darko Koren koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se nakon potpisivanja ugovora o dogradnji i rekonstrukciji Obrtničke škole u Koprivnici danas upriličila svečanost potpisivanja ugovora za Strukovnu školu Đurđevac u vrijednosti 8,6 milijuna čime će se kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja na đurđevačkom području podići na još višu razinu. Župan je izrazio i žaljenje što na ovako velikom događaju koji će obilježiti razvoj srednjoškolskog strukovnog obrazovanja na području Đurđevca nisu prisustvovali i predstavnici gradske vlasti, napomenuvši kako bez obzira što je srednjoškolsko obrazovanje u nadležnosti Županije svaka škola koja je u nekom gradu mora biti integralni dio zajednice te kako sve što se gradi i ulaže ostaje u zalog za budućnost mladih.

Sektor srednjoškolskog obrazovanja u dijelu obrtničkih zanimanja izuzetno je važan u ovom trenutku i potrebno je uložiti velike napore kako bi hrvatsko gospodarstvo dobilo profil ljudi i zanimanja  koji su iznimno potrebni jer velik dio radne snage je otišao s ovih prostora na europsko tržište. Deficit radne snage se može smanjiti upravo poticanjem i ulaganjem u ovakve vrste obrazovanja, to je dan od naših najvažnijih zadatak u ovome trenutku“, pojasnio je župan.

Strukovno obrazovanje u ovom je trenutku prostor kojem treba najveća podrška, kazao je župan, napomenuvši kako je projekt CEKOM-a najbolji alat kojim se efikasno reagira na potrebe obrazovanja, tržišta rada i gospodarstva.

Centar kompetentnosti vrijedan je oko 70 milijuna kuna s time da će Županija na osnovnih 60 milijuna kuna koja smo osigurali preko ministarstva uložiti 10 milijuna kuna vlastitih izvornih sredstava i siguran sam da će ova velika ulaganja polučiti izvrsne efekte. Osim ovih investicija, ulažemo i značajna sredstva u projektu izgradnje pet školskih sportskih dvorana vrijedan 70 milijuna kuna s opremom, a tome pridodajemo i 20 milijuna kuna ostalih ulaganja. Ukupno je riječ o investicijskom ciklusu od 160 milijuna kuna i to dovoljno govori koliko smo fokusirani na obrazovanje. CEKOM i Centar izvrsnosti koje smo pokrenuli, pokazuju da se u Đurđevcu na području srednjoškolskog obrazovanja odvijaju odlične stvari i da đurđevačke srednje škole mogu parirati i mnogo većim sredinama“, naglasio je župan te zahvalio  svima koji su radili na projektu istaknuvši kako je siguran da će izvođač sve radove izvesti u roku i u skladu s najvišim standardima.

Čestitkama se priključio i saborski zastupnik Darko Sobota koji je naglasio odličnu suradnju škola i Županije. „Ova velika investicija u srednjoškolskom obrazovanju značajan je za cijeli đurđevački kraj, a  posebno mlade ljude koji biraju za koja će se zanimanja obrazovati. Velika zahvala Županiji i županu Korenu na svim inicijativama koje su pokrenute kako bi se učenicima i nastavnicima omogućili najbolji uvjeti. Ovo je pravi primjer i pokazatelj koliko se truda ulaže da se sve to ostvari, posebno u razdoblju kad se mladi formiraju i kreiraju svoju budućnost. Uz to pokazatelj je i da se razumiju potrebe Podravine i Prigorja, siguran sam da će se ovakva dobra suradnja nastaviti i u budućnosti uz nove projekte“, istaknuo je saborski zastupnik Sobota.

Ravnatelj Špoljar zahvalio je Županiji i svima uključenima na doprinosu projektu, istaknuvši: „Izgradnjom Centra kompetentnosti naša će škola puno toga dobiti, a najviše što se tiče kvalitete obrazovanja. Dugo sam u prosvjeti i mogu reći da je ovo najbolje što se moglo dogoditi našoj maloj sredini – Đurđevcu te da konačno možemo pokazati sve što možemo i znamo. Iako je važna dogradnja same zgrade, najvažniji su ljudi, odnosno potencijal kadrova koji imamo, a zajedno s koprivničkom Obrtničkom školom moći ćemo se etablirati na tržištu obrazovanja i ostaviti sve ovo u nasljeđe novim generacijama.“

Direktor Habijanec je, uz zahvale na ukazanom povjerenju, dodao: „Dogradit će se i rekonstruirati preko 800 kvadratnih metara prostora, s time da će u prizemlju biti praktikumi, a na katu učionice i kabineti. Također će se ugraditi solarna elektrana koja će proizvoditi 30 posto potrebne energije za funkcioniranje zgrade, a što se tiče rokova, vjerujem kako ćemo primopredaju novoobnovljenih prostora imati na proljeće sljedeće godine.“

Voditelj projektnog tima i pročelnik Upravnog odjela za financije proračun i javnu nabavu KKŽ Darko Masnec kazao je: „Centar kompetentnosti nije samo gradnja objekta i nabava opreme, to je i edukacija i osposobljavanje ljudi. Kad dovršimo projekt imat ćemo ustanovu koja će biti perjanica srednjoškolskog i strukovnog obrazovanja 21. stoljeća. Radnici će dobiti nova znanja i usavršavanja, a nastavnici će raditi na najmodernijoj opremi i obrazovati djecu za potrebe našeg gospodarstva, a ne za Zavod za zapošljavanje. Takvi će kadrovi odmah biti spremni raditi za naše gospodarstvenike bez dodatnih edukacija i to je važno.“

Prijavitelj projekta je Obrtnička škola Koprivnica, partneri su Županija i Strukovna škola Đurđevac, dok stručna podršku u provedbi projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ. Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac rekonstruirat će se, nadograditi i opremiti sa svom relevantnom specijaliziranom opremom vezanom za (pod)sektore elektrotehnike i računalstva, što će omogućiti pristup kvalitetnom učenju temeljenom na radu te razvoj kompetencija radne snage i budućih zaposlenika lokalnih i regionalnih tvrtki.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, ravnateljica Razvojne agencije PORA-e KKŽ Melita Birčić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, ravnatelj Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Tomislav Ostojić te članovi projektnog tima.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci