20 svi 2020

HRANA – NOVA APLIKACIJA MINISTARTSVA POLJOPRIVREDE ZA UPOZORENJA O HRANI

Ministarstvo poljoprivrede razvilo je mobilnu aplikaciju HRana koja omogućava građanima tijekom 24 sata svih dana u godini informaciju o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta za koje postoji rizik ili opasnost za zdravlje ljudi i životinja ili mogu štetno utjecati na okoliš.

U aplikaciji koju će građani moći besplatno koristiti na svojim mobilnim uređajima nalazit će se informacije o nesukladnim proizvodima za koje se radi opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u roku trajanja. Informacije se prikupljaju kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Informacije koje Ministarstvo poljoprivrede ažurira u realnom vremenu građani će primati putem obavijesti aplikacije, a obavijest će sadržavati prikaz upozorenja o hrani i dodatne informacije o nesukladnom proizvodu (naziv proizvoda i sliku, rok trajanja, vrstu rizika za zdravlje, izvršenu radnju nadležnih institucija, status distribucije i sl.) te podatke o subjektu o poslovanju hranom koji je taj proizvod stavio na tržište.

Aplikacija nudi dva izbornika – u „RASFF“ izborniku su sve obavijesti na razini EU na engleskom jeziku, a u izborniku „Ministarstvo poljoprivrede“ nalaze se informacije na hrvatskom jeziku koje se odnose samo na hrvatsko tržište.

Više o navedenom možete pronaći OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci