15 tra 2020

PRIJAVE ZA HACKATHON #EUVSVIRUS

Europska komisija u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije organizira paneuropski hackathon #EUvsVirus s ciljem povezivanja civilnog društva, inovatora, partnera i investitora diljem Europe radi razvoja inovativnih rješenja za izazove vezane uz koronavirus. HAMAG-BICRO je nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Republike Hrvatske.

Cilj je razviti zajednička inovativna rješenja kao što su visoke tehnologije, niske tehnologije, hardver, softver rješenja i slično, korištenjem biotehnologije, digitalne tehnologije, društvenih znanosti i drugih domena iz područja inovacija. Događaj je namijenjen europskoj zajednici inovatora, startupovima, proizvođačima, trgovcima, javnim i privatnim kupcima, krajnjim korisnicima te svim ostalim zainteresiranima. Opća je svrha hackathona uskladiti i povezati inovatore, partnere i kupce širom Europe te ih ujediniti u rješavanju neposrednih problema krize (npr. brza proizvodnja opreme, povećanje proizvodnih sposobnosti, prijenos znanja i rješenja iz jedne zemlje u drugu) na raznim tehnološkim poljima.

Hackathon će biti organiziran od 24. travnja do 26. travnja 2020. godine, s ciljem sudjelovanja 60.000 tvrtki, inovatora, nevladinih organizacija i ostalih zainteresiranih. Sve je organizirano online, a prijave su krenule od 14. travnja na https://euvsvirus.org/ i traju do nedjelje, 19. travnja 2020. godine.

Predviđen je razvoj prototipova i rješenja u 6 područja (podijeljenih u 36 izazova):

  • Zdravlje i život,
  • Poslovni kontinuitet,
  • Socijalna i politička kohezija,
  • Rad i obrazovanje „na daljinu“,
  • Digitalne financije,
  • Ostalo.

Hackathon će započeti u petak, 24. travnja 2020. godine. Sudionici će do nedjelje, 26. travnja ujutro raditi na svojim rješenjima, nakon čega slijedi online pitch i odabir najboljih projekata. Za svaki od 36 izazova bit će odabrana dva finalista i u konačnici, po jedan pobjednik za svaki izazov.

Pobjednički projekti bit će objavljeni na platformi Europskog inovacijskog vijeća (EIC Community Platform) i na taj način postati dostupni krajnjim korisnicima (npr. bolnicama), investitorima, zakladama te će biti usmjereni na aktualne opcije financiranja Europske komisije. To će biti polazna točka duže suradnje između Europske komisije i ekosustava inovatora, proizvođača i pokretača diljem Europe u vezi s korona krizom.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci