31 kol 2018

U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA „EN-EFF – NEW CONCEPT TRAINING FOR ENERGY EFFICIENCY“ ODRŽAN ZAJEDNIČKI OKRUGLI STOL

EN EFF logo s

U srijedu, 29. kolovoza 2018. godine u organizaciji HGK – Županijske komore Varaždin održan je zajednički okrugli stol na temu Zgrade gotovo nulte energije (ZG0E) – Hrvatski i mađarski pristup.

Okrugli stol je održan u okviru projekta „EN-EFF – New concept training for energy efficiency“ koji je odobren u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Cilj projekta je pridonijeti obrazovanju, osposobljavanju i strukovnom obrazovanju kroz razvoj zajedničkih programa implementacije principa gotovo nulte energije u visokogradnji (nZEB), pa je stoga jedna od aktivnosti u projektu informiranje javnog i privatnog sektora te šire javnosti o novim zakonskim regulativama vezanim uz nZEB princip – Nearly Zero Energy Building“.

U uvodnom dijelu prisutne je pozdravila Renata Papec ispred Glavnog partnera u projektu te istaknula važnost ove inicijative i pravovremenog informiranja predstavnika javnog i privatnog sektora o novoj zakonskoj regulativi, a nakon nje se prisutnima obratio predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin, gospodin Dragutin Gložinić koji je iskazao važnost postizanja što veće energetske učinkovitosti zgrada s ciljem što veće uštede energije.

U nastavku radionice predavanje su održali energetski stručnjaci, Damir Mandić i Arijan Krapić ispred Regionalne agencije Sjever, koji su sudionicima radionice – predstavnicima projektnih partnera PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije – REDEA, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA), Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) i Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány (SMVKA) te predstavnicima jedinica lokalne samouprave i institucija s područja županija partnera u projektu, govorili o važnosti Direktive 2010/31/EU i nZeB-u Republici Hrvatskoj. Nakon njih, u ime mađarskih partnera, iskustvo u ovom području predstavili su i mađarski stručnjaci.

Na samom kraju sudionici su imali priliku postavljati pitanja vezana uz temu radionice.

Termin zgrada gotovo nulte energije (ZG0E) uveden je u europsko zakonodavstvo 2010 godine Direktivom o energetskim svojstvima zgrada koja daje opći okvir zemljama članicama EU za definiranje vlastitih nacionalnih pristupa i planova provedbe. Različiti pristupi otežavaju stvaranje jedinstvene europske definicije ZG0E. Zahtjevi za ZG0E odnosit će se samo na zgrade izgrađene od 2020. godine nadalje, no nedostaju jasni planovi ili obvezni zahtjevi za obnovu i renoviranje zgrada.

HUHR program logici HR ispod teksta

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci