09 srp 2018

ODRŽAN 14. PO REDU DAN POVRĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U subotu 07. srpnja 2018. godine na središnjem gradskom trgu u Koprivnici održana je 14. po redu manifestacija Dan povrća Koprivničko-križevačke županije.

Organizatori manifestacije su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Podravka d.d., Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Hrvatsko agronomsko društvo, Udruga proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijska komora Koprivnica i „PORA“ Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Dan povrća je jednodnevna manifestacija koja se održava s ciljem promocije proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije i njihovog povezivanja s kupcima, a sastoji se od promotivno-prodajne izložbe povrća, stručnih predavanja i obilaska poljoprivrednih površina zasađenih povrćem.

Manifestaciju je svečano otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji se zahvalio proizvođačima i posjetiteljima na odazivu, čestitao proizvođačima na trudu koji ulažu u svoj posao te je napomenuo kako će im Koprivničko-križevačka županija i dalje pružati podršku kroz razne poticajne mjere i aktivnosti.

Okupljene proizvođače i ostale uzvanike također su pozdravili gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić i predsjednik Organizacijskog odbora Dana povrća Zdravko Matotan, dok su se u kulturno-umjetničkom programu predstavili folklorni ansambl Koprivnica, KUD „Petar Preradović“ Đurđevac i KUD Križevci.

U okviru promotivno-prodajne izložbe svoje povrće i prerađevine od povrća predstavilo je 44 izlagača iz cijele Koprivničko-križevačke županije. I ove su godine članovi stručnog žirija odabrali tri najljepše uređena izlagačka prostora dok su im priznanja i nagrade uručili zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Organizacijskog odbora Zdravko Matotan. Prvo mjesto za najljepše uređeni izlagački prostor dijele Mijo Popović i Stanislav Strunjak, drugo mjesto Blaženka Bušetinčan i Đurđica Radiković dok je treće mjesto pripalo Željku Kranjčeviću.

Osim promotivno-prodajne izložbe, u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održana su i stručna predavanja, a teme predavanja su bile „Kratki opskrbni lanac KOL Koprivničko-križevačke županije“, „Proizvodnje povrća za preradu“, „Najčešća virusna oboljenja paprike u Hrvatskoj“ i „Suvremeni sustavi navodnjavanja i uzgoja povrća u zaštićenim prostorima“.

Dan povrća završio je obilaskom proizvodnih površina OPG-a Tome Pajske iz Kloštra Podravskog i OPG-a Blaža Pandura iz Kozarevca.

U okviru manifestacije tiskan je i katalog u kojem je predstavljeno 112 proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije. Predstavljeni su nositelji proizvodnje povrća Koprivničko-križevačke županije s podacima o obiteljskim gospodarstvima, površinama zasađenim pod povrćem, udjelu pojedinih kultura u proizvodnji, podacima o proizvodnji u zaštićenim prostorima i podacima o tržištu na koje se proizvodi plasiraju.

dan povrca 1

dan povrca 2

dan povrca 3

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci