07 svi 2018

ODRŽANI 22. DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije održan je od 04. do 06. svibnja 2018. godine na prostoru koprivničkog Sajmišta.

Organizatori 22. po redu Dana travnjaka su Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Grad Koprivnica, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijska komora Koprivnica, Srednja gospodarska škola Križevci, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te Konjički klub Koprivnica.

Sajam je i ove godine u okviru izložbeno-prodajnog dijela okupio brojne izlagače poljoprivredne mehanizacije, sjemenske robe i zaštitnih sredstava, opreme i alata za poljoprivredu, autohtonih i tradicionalnih domaćih proizvoda od sira, meda, vina, prerađevina voća i povrća te izvornih suvenira i rukotvorina. Osim izložbeno-prodajnog dijela, sajam je upotpunjen edukativnim predavanjima o aktualnim temama i novostima iz područja poljoprivrede te bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Sajam je započeo u petak 04. svibnja 2018. godine stručnim predavanjima za poljoprivredne proizvođače koja su se održala u prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica. Stručna predavanja otvorila je Srednja gospodarska škola iz Križevaca te je ravnatelj Toni Svoboda govorio o programima križevačke Srednje Gospodarske škole. Stručne studije Visokog gospodarskog učilišta Križevci predstavila je pročelnica Odjela za stručne studije Marcela Andreata-Koren.

Andreja Babić iz Hrvatske poljoprivredne agencije govorila je o temi „Način utvrđivanja bređosti krava iz mlijeka“, a Franjo Babić iz „PORE“ KKŽ održao je predavanje na temu „Kratki opskrbni lanci“. U ime Uprave za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, Andreja Laklija predstavila je aktualne mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske dok je Tatjana Međimurec u ime Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe informirala okupljene o temi „Mjera 10 – poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene“.

Drugi dan održavanja Dana travnjaka započeo je svečanim otvorenjem. Posjetitelje i izlagače pozdravili su gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić koji je ujedno i otvorio ovogodišnje Dane travnjaka.

Kulturno-umjetnički dio programa svečanog otvorenja upriličio je folklorni ansambl Koprivnica.

Prilikom svečanog otvorenja manifestacije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka s područja Županije.

U kategoriji najboljih proizvođača kravljeg mlijeka prvo je mjesto zauzeo Ivica Ivančan iz Novačke koji godišnje proizvodi 523.954 kilograma mlijeka, drugo mjesto osvojio je Antonio Panić iz Koprivnice koji godišnje proizvodi 518.125 kilograma mlijeka, dok je treći bio Damir Markešić iz Hudovljana s godišnjom proizvodnjom od 511.673 kilograma kravljeg mlijeka.

U kategoriji najboljih proizvođača kozjeg mlijeka prvo je mjesto zauzeo Davor Korošec iz Đelekovca koji godišnje proizvodi 77.996 kilograma mlijeka, drugo mjesto pripalo je Željku Žegeru iz Cirkvene koji godišnje proizvodi 54.468 kilograma mlijeka dok je ovogodišnje treće mjesto pripalo Dubravku Vajdiću iz Križevaca s proizvodnjom od 42.301 kilograma kozjeg mlijeka.

Najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem s područja Županije proglašen je Tihomir Horvat iz Kozarevca u Općini Kloštar Podravski koji se bavi proizvodnjom kravljeg mlijeka, u stadu posjeduje 25 krava, 20 junica te 16 bikova, telića različite kategorije te obrađuje 30 ha vlastite i 20 ha zemlje u zakupu.

Posljednjeg dana manifestacije održano je tradicionalno natjecanje u ručnoj košnji. Ukupno se natjecao 21 kosac i to njih 4 u ženskoj kategoriji i 17 kosaca u muškoj kategoriji. U ženskoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je Barici Forjan, druga je bila Štefica Kemenović, a treća Branka Bukvić. U muškoj konkurenciji prvo je mjesto osvojio Dragutin Grobenski, drugo mjesto Zlatko Barešić te treće Milan Mojčec, a priznanja i sponzorske pakete uručio im je zamjenik župana Darko Sobota. Uz brojne posjetitelje, koscima su podršku pružili župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Nakon natjecanja u ručnoj košnji, Udruga Zagoraca Podravine okupljenima je prikazala stare običaje rastepanja, okretanja i sušenja sijena, pripremu štrukli sa sirom i pripremu tradicionalnog zagorskog doručka s domaćim delicijama u kojima su mogli uživati i posjetitelji.

U okviru 11. Bambino kupa predstavilo se 17 mladih uzgajivača stoke sa svojom teladi. Mladim uzgajivačima zaslužene medalje i pakete sponzora uručili su zamjenik župana Darko Sobota i pomoćnica ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Nataša Pintić Pukec.

Tijekom subote i nedjelje u vremenu od 10,30 do 18,00 sati održan je i konjički turnir u preponskom jahanju. Najuspješniji natjecatelj bio je Robert Kučer iz Slovenije, drugo mjesto pripalo je Andreju Kučeru dok je treće mjesto osvojila također natjecateljica iz Slovenije, Nastja Udovč. Najuspješnijim jahačima, pehare je uručio župan Darko Koren te im poželio mnogo sreće i uspjeha u daljnjim natjecanjima.

Slika 1

Slika 2

Slika 3

Slika 4

Slika 5

Slika 6

Slika 7

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci