07 velj 2018

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA POSTALA ČLANICOM EUROPSKE GRUPACIJE ZA TERITORIJALNU SURADNJU PANNON

Zamjenik župana Darko Sobota, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek prisustvovali su konferenciji i Skupštini Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon (Pannon EGTC) koje su održane u Osijeku od 5. do 6. veljače.

U skladu s Odlukom Županijske skupštine od 26. rujna 2017. godine kojom je utvrđeno pristupanje Pannon europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju, Županija je tako i formalno postala članicom ove grupacije, zajedno s još osam jedinica lokalne i regionalne samouprave: Osječko-baranjskom i Međimurskom županijom, gradovima Prelogom i Murskim Središćem, Županijom Tolna, Gradom Barcsem i lokalnim samoupravama Őrtilos i Zákány iz Mađarske. Novim pristupanjem Pannon EGTC ukupno ima 66 članica s područja panonskog bazena iz Mađarske (županije Baranja, Tolna, Somogy, Zala), Slovenije (Prekmurje i Podravje) i Hrvatske (Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija).

Na Skupštini Pannon EGTC-a pristupne akte u ime Koprivničko-križevačke županije potpisao je zamjenik Sobota, koji je ujedno izlagao na okruglim stolovima koji su održani u sklopu konferencije. Teme konferencije bile su sadašnjost i budućnost hrvatskog i mađarskog regionalnog razvoja te rasprava o zajedničkim razvojnim mogućnostima sa samoupravama, stručnim udrugama i poduzetnicima određenog graničnog sektora. Zajedno s predstavnicima županija i jedinica lokalne samouprave, sudjelovali su i državni tajnici hrvatskih i mađarskih ministarstava zaduženi za europske fondove, regionalni razvoj, promet i vanjsku politiku te predstavnici državnih agencija.

Na okruglom stolu o mogućnostima prekograničnog prometovanja, zamjenik Sobota predstavio je glavne prioritete i probleme prometa za područje Koprivničko-križevačke županije i šire regije, a također se razgovaralo o planovima ulaganja u izgradnju mađarske autoceste M6 i brze ceste M60 do hrvatske granice, gdje će biti spoj na autocestu A5 u Baranji, kao i o budućoj brzoj cesti A13 kod graničnog prijelaza Barcs (podravski ipsilon) te o otvaranju novih graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske.

Osim okruglog stola o mogućnostima prekograničnog prometovanja, održan je i okrugli stol o mogućnostima gospodarske, kulturne i turističke suradnje u Podravini. Naime, članice Pannona aktivni su prijavitelji na programe prekogranične suradnje, pa su u kontekstu suradnje za budući poziv Interreg V-A Mađarska Hrvatska, sudionici imali prigodu dogovarati zajedničku projektnu suradnju s potencijalnim partnerima. U skladu s time, zamjenik Sobota i ravnateljica Birčić razgovarali su o budućoj projektnoj suradnji s predstavnicima mađarskih općina i gradova te im predstavili svoje dosadašnje iskustvo, aktualne projekte i planove za naredno razdoblje. Županija, kao nova članica, očekuje daljnju suradnju s regijama u Mađarskoj i Sloveniji s ciljem razvoja pograničnog područja, a s posebnim naglaskom na partnersko povezivanje u svrhu pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa. Obzirom na svoje dugogodišnje usmjerenje na međunarodnu suradnju s europskim regijama i međunarodnim organizacijama, Županija je otvorena i kao poveznica prema partnerskom povezivanju s općinama i gradovima sa svojeg područja, uz posredovanje PORA-e, koja je regionalni koordinator za Županiju.

Na Skupštini je, između ostalog, definiran plan rada za buduće razdoblje, u kojem središnje mjesto zauzima kandidiranje projekata na drugi poziv prekograničnog programa suradnje Interreg V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020., na kojem Pannon može sudjelovati kao samostalni partner. Također se razmatralo apliciranje projekta s ciljem unapređenja kapaciteta Pannon EGTC-a u cilju izrade i provedbe regionalne razvojne strategije i akcijskog plana dravskog bazena, s planiranim proračunom od oko 950 tisuća eura.

Vrijedi spomenuti i kako su Europske grupacije za teritorijalnu suradnju uspostavljene za lakšu prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju država članica ili njihovih regionalnih i lokalnih vlasti, a na području Europske unije djeluje 68 takvih grupacija.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Izvor fotografija: Osijek.hr, Koprivničko-križevačka županija

Pannon EGTC Osijek konferencija

vv

 

 

 

 

 

  web 20180205 135644

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci