10 srp 2017

ODRŽANA 13. PO REDU MANIFESTACIJA DAN POVRĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U subotu 8. srpnja 2017. godine na lokaciji središnjeg gradskog trga – Zrinskog trga u Koprivnici održana je manifestacija Dan povrća Koprivničko-križevačke županije.

Organizatori manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Savjetodavna služba, Podravka d.d., Hrvatsko agronomsko društvo – Agronomsko društvo Koprivnica, Udruga proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Dan povrća je jednodnevna manifestacija koja se održava s ciljem promocije proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije i njihovog povezivanja s kupcima, a sastoji se od promotivno-prodajne izložbe povrća, stručnih predavanja i obilaska poljoprivrednih površina zasađenih povrćem.

Manifestaciju je svečano otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Sobota, koji se zahvalio na odazivu proizvođačima i posjetiteljima te napomenuo komparativne prednosti Podravine i Prigorja upravo radi razvijene prehrambene industrije od koje se očekuje doprinos u povezivanju i suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Uzvanike i prisutne pozdravili su još i gradonačelnik Grada Koprivnice gospodin Mišel Jakšić, ravnatelj Savjetodavne Službe gospodin Zdravko Tušek i predsjednik Organizacijskog odbora Dana povrća gospodin Zdravko Matotan, dok su svečanom otvorenju prisustvovali saborski zastupnici Damir Felak i Željko Lacković, ujedno i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, članovi Županijske skupine, načelnici općina, predstavnici županijske Obrtničke i HGK ŽK Koprivnica, kao i proizvođači povrća, predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te brojni posjetitelji.

Kulturno – umjetničkim programom, uoči otvorenja manifestacije, predstavili su se sudionici 11. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“, i to skupine Hellas Liti Folk dance group iz Grčke, ansambl „Nowa Ruda“ iz Poljske te Kulturno društvo „Celjska folklorna skupina“ iz Slovenije.

Na ovogodišnjoj manifestaciji svoje povrće i prerađevine od povrća predstavilo je više od 40 izlagača, proizvođača povrća i predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Koprivničko-križevačke županije.

Osim promotivno-prodajne izložbe, u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održana su i stručna predavanja na kojima je obrađena aktualna tematika iz područja povrćarstva. Neke od tema bile su prezentacija Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi u lancu opskrbe hranom, primjena tekućih i mineralnih gnojiva i kelata, bolesti graha i njihovo suzbijanje te razvoj proizvodnje povrća za potrebe prerađivačke industrije.

Nakon završetka stručnog skupa podijeljena su priznanja za tri najljepše uređena izložbena prostora. Prema ocjeni žirija sastavljenog od predstavnika medija, treću nagradu za najljepše uređeni štand osvojio je OPG Radiković Đurđice iz Rasinje, drugo mjesto pripalo je Obrtu Ivana Tudića iz Kozarevca, dok je prvo mjesto pripalo OPG-u Gašparov Ljubice iz Prugovca.

Dan povrća završio je obilaskom proizvodnih površina OPG-a Martinčić Slavka u Tremi Prkos.

U okviru manifestacije tiskan je i katalog u kojem je predstavljeno 109 proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije. Predstavljeni su nositelji proizvodnje povrća Koprivničko-križevačke županije s podacima o obiteljskim gospodarstvima, površinama zasađenim pod povrćem, udjelu pojedinih kultura u proizvodnji, podacima o proizvodnji u zaštićenim prostorima i podacima o tržištu na kojemu se proizvodi plasiraju.

slika1danpovrcaSl2danpovrcaSl3danpovrcaSl4danpovrca

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci