08 srp 2016

ODRŽANA JAVNA USMENA RASPRAVA O UPUTAMA ZA PRIJAVITELJE NA „E-IMPULS“

Ministarstvo poduzetništva i obrta kao Posredničko tijelo razine 1 u provedbi Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ organiziralo je 07. srpnja 2016. godine javnu usmenu raspravu o nacrtu Uputa za prijavitelje Poziva za dostavu projektnih prijedloga „E – impuls„ koji se planira objaviti tijekom srpnja 2016. godine.

Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta pozdravio je okupljene naglasivši kako je namjera financiranje naših poduzetnika iz strukturnih fondova Europske unije, a ne iz proračuna. Ministar Horvat je podsjetio kako je jučer na sjednici Vlade donesena odluka o usvajanju Programa ESIF jamstva Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, koji je namijenjen upravo subjektima malog gospodarstva i većim dijelom se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Na temelju ovog programa Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije će mikro, malim i srednjim poduzetnicima izravno ili putem financijskih institucija omogućiti jamstvo za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga.

Na sjednici Vlade održanoj 06. srpnja 2016. godine, donesena je i odluka o usvajanju Programa ESIF mikro i mali zajmovi Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Cilj ovog programa je kreditiranje mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja cilj je povećati dostupnost zajmova ovoj skupini poduzetnika. Financirat će se: osnivanje obrta i trgovačkih društava, modernizacija i proširenje već postojećeg poslovanja, samozapošljavanje, zadržavanje postojećih i povećanje broja novih radnih mjesta.

Sudionici javne rasprave najviše su se osvrnuli na pitanje koeficijenta vlastitog financiranja manjeg ili jednakog 35%, prijave novoosnovanih poduzeća na E-impuls te proširenje popisa prihvatljivih sektora djelatnosti.

Popis zaprimljenih komentara i prijedloga, s kratkim obrazloženjem Ministarstvo poduzetništva i obrta objavit će u roku od 15 radnih dana od dana završetka savjetovanja na središnjoj internetskoj stranici ESI fondova te na stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta.

Za provedbu Poziva za dostavu projektnih prijedloga „E – impuls“ osigurano je 250 milijuna kuna namijenjenih mikro i malim poduzećima pri čemu će se iznosi pojedinačnih potpora kretati od 30 tisuća kuna do 300 tisuća kuna.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci