17 ožu 2016

MINISTAR REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU TOMISLAV TOLUŠIĆ PRISUSTVOVAO KOLEGIJU GRADONAČELNIKA I OPĆINSKIH NAČELNIKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U srijedu, 16. ožujka 2016. godine održan je 1. Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika Koprivničko-križevačke županije na kojem je sudjelovao ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić sa suradnicima. Kolegij je održan u Križevcima u prostorima Multimedijalnog kulturnog centra uz sudjelovanje predstavnika svih jedinica lokalne samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije kao i predstavnika Koprivničko-križevačke županije, županijskih institucija, HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i HGK Županijske komore Koprivnica te komunalnih poduzeća s područja županije.

U prvom dijelu Kolegija svim prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te ministar Tomislav Tolušić koji je ujedno predstavio i svoje suradnike; pomoćnika ministra Tomislava Jurendića, načelnicu sektora za provedbu razvojnih programa Anu Markuz i voditeljicu Samostalne službe za informativno-obrazovne aktivnosti Anu Odak.

U radnom dijelu Kolegija, ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja održala je prezentaciju na temu svih razvojnih projekata s područja Koprivničko-križevačke županije prikupljenih tijekom posljednjih nekoliko tjedana od strane svih jedinica lokalne samouprave u županiji. Prikupljena su ukupno 252 projekta ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kn, od čega je njih 51 sa građevinskom dozvolom ukupne vrijednosti 362,8 milijuna kn. Tome također treba pribrojiti i projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske „Piškornica” kao i projekt Akumulacija Sirova Katalena i sustav navodnjavanja Koljak, što čini ukupnu vrijednost svih razvojnih projekata gotovo 1 milijardu kn. Ravnateljica Birčić je također naglasila i dosadašnje iskustvo svih dionika koji su do sada uspješno provodili EU projekte na području Koprivničko-križevačke županije, odnosno pojasnila kako je do sada na području Koprivničko-križevačke županije provedeno 200 EU projekata sveukupne vrijednosti 75 milijuna EUR.

Kao najznačajnije prioritete i potrebe vezane uz pripremu i provedbu EU projekata istaknula je pripremu projektno-tehničke dokumentacije, predfinanciranje razvojnih projekata kao i jačanje apsorpcijske moći JLS-a te sufinanciranje razvojnih projekata i podršku projektima jedinica lokalne samouprave koji spadaju u I. i II. skupinu prema indeksu razvijenosti.

Osim ravnateljice PORE KKŽ, kratke prezentacije su održali i pročelnik Grada Križevaca za gospodarstvo i financije Darko Masnec na temu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, nakon čega je direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek prisutne upoznao s projektom Aglomeracije i grupnog vodovoda Križevci. Prije samog radnog dijela Kolegija, ministar Tolušić je također obišao i prostor gradilišta Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Drugi dio radnog dijela Kolegija uključivao je pitanja od strane predstavnika jedinica lokalne samouprave prema ministru i suradnicima, nakon čega je uslijedila i konstruktivna rasprava.

IMG 3242IMG 3256IMG 3259IMG 3267IMG 3269IMG 3274IMG 3289IMG 3292IMG 3301IMG 3306IMG 3307

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci