08 srp 2015

PREDSTAVLJENA NOVA 4 PROJEKTA VRIJEDNA 2,1 MILIJUN KN FINANCIRANA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA

Danas, 08. srpnja 2015. godine u prostorima Koprivničko-križevačke županije održana je konferencija za medije povodom predstavljanja 4 nova EU projekta koja su odobrena institucijama s područja Koprivničko-križevačke županije, a koja su financirana sredstvima Europskog socijalnog fonda. Vrijednost sva 4 odobrena EU projekta je 2,1 milijuna kn, a odobreni su u okviru 2 natječaja Europskog socijalnog fonda – „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici-faza 3″ i „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt”.

PORA Razvojna agencija je aktivno pripremala 3 projekta, dok u sva 4 sudjeluje kao projektni partner.

Projekt „RUKA POMOĆI” vrijedan 1.318,913.18 kn odobren je temeljem natječaja „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici-faza 3″ i osigurava plaću za 23 gerontodomaćice tijekom 10 mjeseci za pružanje pomoći u kući na području Koprivničko-križevačke županije. PORA je aktivno pripremala cjelokupni projekt i svu projektnu dokumentaciju u suradnji s projektnim partnerima. Nositelj projekta je Klub za starije osobe „Mariška”, a projektni partneri su Koprivničko-križevačka županija, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Tijekom 14 mjeseci trajanja projekta ukupno 35 osoba završit će verificiranu edukaciju za gerontodomaćice, kako bi mogle nastaviti s pružanjem socijalnih usluga, dok će navedena edukacija nezaposlenim osobama pružiti mogućnost za zapošljavanje na tom području. Svih 35 osoba kao dio ciljne skupine proći će i edukaciju o pokretanju vlastitog posla kao i edukaciju na temu kako se predstaviti poslodavcu, a sve u cilju stjecanja dodotnih kompetencija za zapošljavanje. Osim osiguravanja plaća za 23 gerontodomaćice, projektom je predviđeno nabavljanje opreme i potrošnog materijala potrebnog za svakodnevni rad gerontodomaćica.

Projekt “VRIJEDNE RUČICE” ima za cilj upoznavanje djece vrtićke dobi s poduzetništvom i obrtništvom. Nositelj projekta je Dječji vrtić Tratinčica iz Koprivnice, a projektni partneri su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i Obrtnička škola Koprivnica. Tijekom 12 mjeseci trajanja projekta, u vrtiću će se osnovati vrtićke sekcije pod nazivom „Mali poduzetnik” koje će se baviti tehnikama oslikavanja svile, izradom predmeta od gipsa i decoupage tehnikom. Odgajatelji u vrtiću educirat će se o navedenim tehnikama kao i o osnovnim pojmovima vezanim uz poduzetništvo i obrtništvo. Također će se za vrtić nabaviti i informatička oprema te će se organizirati i dječji sajmovi poduzetništva. Kroz suradnju s Obrtničkom školom Koprivnica, djeca će se upoznati s obrtničkim zanimanjima, a kroz posjet obrtnicima moći će direktno vidjeti proizvodnju i poslovanje obrtnika. Ukupna vrijednost projekta je 286.382,15 kn te je 100% troškova osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u okviru natječaja „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt”.

Nositelj projekta „PODUZETNIK ZA PET” je Strukovna škola Đurđevac, a projekt je također pripremala PORA. Projekt je usmjeren na upoznavanje učenika s obrtništvom i poduzetništvom kroz osnivanje i aktivan rad u učeničkoj zadruzi. Projekt će trajati 12 mjeseci tijekom kojih će članovi učeničke zadruge kroz 4 sekcije (kuhari, kozmetičari, novinari, sekcija za izradu ukrasnih i uporabnih predmeta) direktno prakticirati poduzetništvo i obrtništvo. Članovi zadruge će sudjelovati na 2 studijska putovanja, organizirat će Sajam učeničkih zadruga i Dan otvorenih vrata škole te će također sudjelovati na nekoliko manifestacija i sajmova koji promoviraju obrtništvo. Projektni partneri su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, a ukupna vrijednost projekta je 288.087,71 kn te će se 100% troškova financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda, putem natječaja „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt”.

U projektu „HOĆU BITI VJEŠT(Đ)AK” PORA sudjeluje kao projektni partner, a nositelj projekta je HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije. Cilj projekta je povećati motivaciju učenika za upis u deficitarna obrtnička zanimanja te doprinijeti razvoju pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju. Projektni partneri su PORA Razvojna agencija i Obrtničko učilište POUKA.

Na samom početku konferencije za medije župan Darko Koren naglasio je kako je suradnja svih uključenih institucija rezultirala novim bespovratnim sredstvima koja će imati dodatni pozitivan utjecaj na razvoj Koprivničko-križevačke županije te kako uključene institucije neće morati za iste aktivnosti izdvajati sredstva iz vlastitih proračuna već će ih financirati europskim novcem.

Medijima se obratila i ravnateljica PORE Melita Birčić koja je istaknula kako iskustvo i stručna pomoć i podrška PORE u pripremi ovih projekata predstavlja vrlo kvalitetan model suradnje. PORA je pružila svo potrebno znanje i stručan angažman, a svaki nositelj dao je svoj stručan doprinos, što je rezultiralo dobivanjem novih EU sredstava za partnere s područja Koprivničko-križevačke županije.

Osim župana i ravnateljice PORE, svim prisutnima obratili su se predstavnici svih nositelja projekata, koji su ukratko prezentirali aktivnosti koji će se u slijedećem razdoblju provoditi na području Koprivničko-križevačke županije.

IMG 2173mIMG 2210mIMG 2218m

 

 

 

 

IMG 2246m

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci