18 svi 2015

ODRŽAN 19. PO REDU POLJOPRIVREDNI SAJAM DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije održan je 15., 16. i 17. svibnja 2015. godine na prostoru koprivničkog Sajmišta.

Organizatori sajma su Koprivničko-križevačka županija, grad Koprivnica, Poljoprivredna savjetodavna služba, Srednja gospodarska škola Križevci, Hrvatska poljoprivredna agencija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, HGK Županijska komora Koprivnica, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

U okviru sajma i ove godine predstavili su se izlagači poljoprivredne mehanizacije, sjemenske robe, zaštitnih sredstava, opreme i alata za poljoprivredu, autohtonih i tradicionalnih proizvoda od sira, meda, vina, prerađevina voća i povrća te izvornih suvenira i rukotvorina, a osim izložbeno-prodajnog te edukativnog dijela, sajam je upotpunjen i bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Sajam je započeo u petak 15. svibnja 2015. godine stručnim predavanjima za poljoprivrednike. Na početku stručnih predavanja, održane su prezentacije školskih programa Srednje gospodarske škole Križevci i stručnih studija Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca s ciljem poticanja mladih za upise u poljoprivredna zanimanja. U nastavku programa predavanja  Mirjana Kovačić, voditeljica Odjela za izravna plaćanja u poljoprivredi Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prezentirala je okupljenima program „Izravna plaćanja u poljoprivredi”. Voditelj Službe za programiranje, praćenje, evaluaciju i promidžbu EU programa ruralnog razvoja Ivan Ciprijan predstavio je „Program ruralnog razvoja, s naglaskom na Mjeru 6″. Stručnim predavanjima prisustvovao je i zamjenik župana KKŽ Darko Sobota koji je izrazio zadovoljstvo kao predsjednik Organizacijskog odbora Sajma što se iz godine u godinu povećava interes poljoprivrednika za aktualne teme i stručna predavanja koje KKŽ organizira.

Svečano otvorenje Dana travnjaka održano je u subotu 16. svibnja 2015. godine kojem je predhodio mimohod Bilogorskih renđera gradskim ulicama do Sajmišta. Posjetitelje i izlagače pozdravili su zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Darko Sobota, gradonačelnica grada Koprivnice Vesna Želježnjak, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović, saborski zastupnik i član Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Branko Hrg i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je ujedno i otvorio ovogodišnje Dane travnjaka.

Otvorenje sajma uveličale su podravskim spletom pjesama članice Kulturno-umjetničkog društva Srce iz Koprivnice, a nakon otvorenja manifestacije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka, te najperspektivniji mladi proizvođač Koprivničko – križevačke županije.

Posebno zanimljiv dio sajma bio je osmi po redu kup mladih uzgajivača – Bambino kup na kojem je sudjelovalo dvadesetak mladih uzgajivača teladi starosti od dvije do petnaest godina koji su pokazali svoje vještine u vođenju teladi. Uoči samog predstavljanja održana je radionica na temu pripreme goveda za izložbu, postupanje sa izložbenim govedima i unapređenje genetike putem ciljanog sparivanja, a za izložbeni primjerak već ranije nagrađivanu junicu predstavio je najperspektivniji mladi proizvođač Franjo Imbrišić. Zaslužena priznanja mladim uzgajivačima i poklon pakete uručili su župan Darko Koren i ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović.

U organizaciji konjičkog kluba „Bilogorski renđeri” održane su konjičke igre u kojima su natjecatelji na konjima prolazili zadanu trasu s preprekama u što kraćem vremenu.

U nedjelju 17. svibnja 2015. godine program je započeo natjecanjem u ručnoj košnji, za koju se prijavilo ukupno dvadeset i dvoje natjecatelja. Nakon natjecanja uslijedio je tradicijski prikaz košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena u izvedbi Udruge Zagoraca iz Podravine.

Po prvi puta ove godine program događanja na Danima travnjaka obogatile su dječje igre u kojima su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića Potočnica iz Sigetca i Tratinčica iz Koprivnice te područne škole Otočka i Gotalovo iz Općine Gola.

Tijekom subote i nedjelje u vremenu od 11,00 do 18,00 sati održan je i izuzetno posjećen konjički turnir Croatia cup.

 IMG 5716IMG 5694IMG 5700IMG 5703IMG 5711

20150516 124959 copy20150516 124404 copy 

IMG 5684IMG 5799 copyIMG 5789IMG 5824IMG 5839IMG 5853

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci