12 pro 2014

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKU ŽUPANIJU POSJETILA DELEGACIJA GRADA CSURGA

U četvrtak, 11. prosinca 2014. godine Koprivničko-križevačku županiju posjetila je delegacija Grada Csurga. Prijem je održan u prostorima PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, koja je sa Koprivničko-križevačkom županijom bila i inicijator ovog zajedničkog radnog sastanka.

Delegacija Grada Csurga bila je u slijedećem sastavu: gradonačelnik gospodin Füstös János, Barna-Lázár Zoltán, Ferletyák Márk, Thury Mónika i Novinics Edit. Ispred Koprivničko-križevačke županije delegaciju je pozdravio zamjenik župana gospodin Ivan Pal i ravnateljica PORE gđa Melita Birčić. Zamjenik župana gospodin Pal osvrnuo se na dugogodišnju suradnju brojnih partnera i dionika iz pograničnog područja Koprivničko-križevačke županije i županije Somogy te izrazio želju za nastavkom spomenute suradnje kroz pripremu novih projekata koji će doprinijeti razvoju obiju regija. Ravnateljica PORE gđa Melita Birčić osvrnula se na EU projekte koje je PORA do sada provela u suradnji s mađarskim partnerima te izrazila želju za nastavkom suradnje odnosno partnerstvom na konkretnim projektnim prijedlozima. Radnom sastanku su također prisustvovali i tajnik HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije gospodin Božo Barać i gđa Suzana Vlahinja ispred HGK Županijske komore Koprivnica.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djalatnosti, poljoprivedu i međunarodnu suradnju gospodin Marijan Štimac te voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Koprivničko-križevačke županije gospodin Vladimir Šadek prezentirali su potencijale i kapitalne projekte Koprivničko-križevačke županije s naglaskom na međunarodnu suradnju i EU projekte koje županija trenutno provodi.

Povod posjeta bio je radni sastanak i posjet predstavnika PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja te Koprivničko-križevačke županije Gradu Csurgu koji je održan 25. rujna 2014. godine u Csurgu, a na kojem se razgovaralo o mogućnostima buduće suradnje i pripreme zajedničkih EU projekata. Uzvratni posjet održan je s ciljem detaljnije rasprave oko mogućnosti razrade i pripreme zajedničkih novih razvojnih projekata koji će se kandidirati na natječaje u okviru Operativnog programa Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., ali i ostale programe koji pružaju mogućnosti pripreme zajedničkih međunarodnih projekata. Područja o kojima se konkretnije razgovaralo su suradnja obrazovnih i zdravstvenih institucija, gospodarskih i obrtničkih komora, suradnja između poduzetnika i obrtnika s obje strane granice te o poljoprivredi, turizmu, sportu, kulturi itd.

Nakon radnog dijela uslijedio je obilazak institucija kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač, a koje djeluju na područjima interesa i moguće daljnje suradnje partnera i dionika iz područja Grada Csurga i Koprivničko-križevačke županije. U Obrtničkoj školi Koprivnica ravnatelj gospodin Ratko Ljubić je gostima ukratko predstavio školu, sva usmjerenja kao i EU projekte u kojima je škola uspješno sudjelovala te su gosti imali prilike vidjeti učenike tijekom praktične nastave u školskim praktikumima. Posjet je nastavljen obilaskom Gimnazije „Fran Galović” u Koprivnici gdje je ravnatelj gospodin Vjekoslav Robotić prezentirao rad i sam objekt Gimnazije i sportske dvorane, izgrađene prema modelu javno privatnog partnerstva. Zatim je gostima iz Mađarske ravnateljica gđa Draženka Vadla prezentirala rad Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kao i laboratorije u sastavu te ustanove. Na taj način su gostima iz Mađarske prezentirane institucije i aktivnosti iz sektora obrazovanja i zdravstva, kao područja buduće suradnje i novih zajedničkih prekograničnih EU projekata.

Uzvratni posjet delegacije Grada Csurga predstavlja nastavak već započete suradnje između mađarskih partnera i institucija s područja Koprivničko-križevačke županije, a slijedeći sastanak se planira već početkom 2015. godine u Csurgu, na kojem će se krenuti u konkretnu razradu zajedničkih EU projekata.

 

IMG 4847IMG 4846IMG 4922IMG 5002IMG 5012IMG 5020

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci