31 lis 2014

EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA SPORAZUM O PARTNERSTVU

30. listopada 2014. Europska komisija potvrdila je Sporazum o partnerstvu, krovni strateški dokument za korištenje 10,676 milijardi eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a koji bi trebali poslužiti kao temelj održivog gospodarskog rasta i zapošljavanja u idućih 7 godina.

Sporazum će biti temeljni izvor financiranja razvoja Hrvatske i pokriva područje kohezijske politike, prije svega orijentirane prema jačanju konkurentnosti, politiku vezanu za razvoj ljudskih potencijala, politiku ruralnog razvoja, odnosno razvoja najmanjih sredina i politiku vezanu za razvoj ribarstva.

Europski strukturni i investicijski (ESI) fondovi trebali bi u razdoblju 2014.-2020. pomoći Hrvatskoj snažnije pokrenuti gospodarsku aktivnost na izlasku iz ekonomske krize, potaknuti zapošljavanje i gospodarski rast kroz potporu poduzetništvu, inovacijama i kvalitetnijem obrazovanju. Također će pomoći u razvoju zelenog i resursno-učinkovitog gospodarstva te doprinijeti borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Sporazum o partnerstvu pruža okvir za korištenje 8,377 milijardi eura iz europskog proračuna u razdoblju 2014.-2020. za ciljeve kohezijske politike i 2,026 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj koji bi se trebali prvenstveno usmjeriti prema realnom gospodarstvu. Dodatno, za razvoj ribarstva Hrvatska ima na raspolaganju 253 milijuna eura iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Sadržaj Sporazuma o partnerstvu možete pročitati ovdje te Priopćenje Europske komisije o prihvaćanju Sporazuma o partnerstvu s Hrvatskom.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci