16 srp 2014

OBJAVLJEN POZIV ZA PRIJAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA U PROGRAM EUROSTARS

HAMAG BICRO obavještava poduzetnike kako je objavljen poziv za prijavu projektni prijedloga u Eurostarsprogram za istraživanje i razvoj.

Eurostars je zajednička inicijativa EUREKA-e i Europske komisije kojim upravlja EUREKA program. Obzirom na dugogodišnje uspješno postojanje EUREKA-e Europska komisija odlučila je dati doprinos razvojnim aktivnostima malih i srednjih poduzeća na način da sudjeluje u sufinanciranju do 25 % od javnog udjela sufinanciranja.

Prijavitelji:
Program je namijenjen malim i srednje velikim poduzećima koji se bave razvojno–istraživačkim aktivnostima. Ne postoje tematska ograničenja, a projekti se mogu aplicirati za bilo koje tehnološko područje pod uvjetom da imaju civilnu svrhu te da obuhvaćaju razvoj novog proizvoda, procesa ili usluga. Kao i kod individualnih EUREKA projekata osnovni kriterij sudjelovanje je minimalno dvije zemlje članice programa Eurostars, a nositelj projekta treba biti istraživačka tvrtka (R&D performing SME), dok ostali partneri mogu biti mala i srednje velika poduzeća. Barem 50% ukupnih projektnih troškova vezanih uz aktivnosti R&D moraju ostvariti mala ili srednja R&D poduzeća (R&D performing SMES), no taj postotak ne može uključivati troškove podugovaranje. Prema hrvatskim nacionalnim pravilima, znanstveno-istraživačke institucije mogu se uključiti u projekt s hrvatske strane kao dodatni partner na projektu.

Intenzitet potpore:
Maksimalni iznos bespovratne potpore po pojedinom projektu Eurostarsa iznosi najviše 50% udjela hrvatskog partnera na projektu ili maksimalno 150.000 EUR, ovisno što je manje za trajanje projekta do tri godine. Partneri iz drugih zemalja dobivaju potporu sukladno pravilima i procedurama u njihovim zemljama.

Izvor potpore:
Projekti Eurostarsa financiraju se iz državnog proračuna Republike Hrvatske za program EUREKA. Zaduženo tijelo za provedbu programa u Hrvatskoj je HAMAG-BICRO koje pruža financijsku potporu prihvatljivim projektima u skladu sa slijedom na krajnjoj rang-listi evaluacijskog odbora prema važećim prethodno ustanovljenim nacionalnim pravilima financiranja. Na temelju rezultata evaluacije i raspoloživih sredstava HAMAG-BICRO natjecatelju daje ponudu financiranja.

Način prijave i potrebna dokumentacija:
Projekti se prijavljuju isključivo preko jedinstvenog internetskog sučelja na www.eurostars-eureka.eu

1. Registracija – kako bi natjecatelji bili u mogućnosti predati svoju projektnu prijavu obvezni su se registrirati na navedenoj stranici
2. Priprema projektne prijave – nakon registracije omogućeno je on-line popunjavanje obrasca prijave
3. Prijava – finalno slanje ispunjenog on-line prijavnog obrasca i propisanih aneksa od strane programa Eurostars najkasnije do zaključenja poziva
4. Nacionalna prijava – hrvatski natjecatelji obvezni su prema nacionalnim pravilima dostaviti dokumentaciju na nacionalnu evaluaciju u HAMAG-BICRO, a upute su na:www.bicro.hr/index.php/eurostars

Rok za podnošenje prijava: 11. rujna 2014. godine do 20,00 sati.

Dodatne informacije i upute:
Službene informacije o ONLINE prijavi projekata – www.eurostars-eureka.eu/home/guidelines.

Nacionalna pravila za Eurostars – Priručnik za program Eurostars www.bicro.hr/index.php/eurostars/dokumenti.

Za zainteresirane hrvatske sudionike organizirati će se praktična radionica s ciljem upoznavanja pravila programa te nacionalnih procedura. Datum održavanja bit će objavljen naknadno.

Tvrtkama koje žele prijaviti projekt, a nemaju strane partnere, HAMAG-BICRO u okviru Europske poduzetničke mreže (EEN) može pomoći u traženju adekvatnih stranih partnera.

Kontakt osoba:
Vedran Đidara
Nacionalni koordinator programa EUREKA i Eurostars
Tel: + 385 1 23 52 628
[email protected]
[email protected]

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci