19 svi 2014

ODRŽAN 18. PO REDU POLJOPRIVREDNI SAJAM DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Poljoprivredne savjetodavne službe, Srednje gospodarske škole Križevci, Hrvatske poljoprivredne agencije, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, HGK Županijske komore Koprivnice, HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, od 16. do 19. svibnja 2014. godine na koprivničkom sajmištu održan je 18. po redu poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije.

Sajam je započeo u petak 16. svibnja 2014. godine stručnim predavanjem na temu „Mjere ruralnog razvoja s primjerom dobre prakse” održanim u prostoru Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Koprivnica, a okupilo se četrdesetak poljoprivrednih proizvođača. Prisutni su imali prilike saznati više o Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., mjerama Koprivničko-križevačke županije kojima je cilj povećati korištenje sredstava iz EU fondova, održivoj uporabi pesticida, kontroli kvalitete stočne hrane, a predstavljen je i primjer dobre prakse u korištenju sredstava iz IPARD programa.

Svečano otvorenje manifestacije održano je u subotu 17. svibnja 2014. godine na kojem su posjetitelje i izlagače pozdravili gospodin Slavko Kopilović rukovoditelj Podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe, gospođa Vesna Želježnjak gradonačelnica Grada Koprivnice, gospodin Zdravko Barać ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije i župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren koji je ujedno i otvorio ovogodišnje Dane travnjaka.

Na Danima travnjaka ove se godine predstavilo 119 izlagača poljoprivredne mehanizacije, sjemenske robe, zaštitnih sredstava, opreme i alata za poljoprivredu, autohtonih i tradicionalnih proizvoda od sira, meda, vina, prerađevina voća i povrća te izvornih suvenira i rukotvorina s područja Republike Hrvatske.

Održan je tradicijski prikaz ručne košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena i natjecanje u ručnoj košnji, dok su učenici Srednje gospodarska škola održali prezentaciju cijepljenja voćaka.

Predstavnici DVD-a Kunovec održali su prezentaciju mjera sprečavanja šteta od elementarnih nepogoda.

Posebno zanimljiv dio sajma bio je kup mladih uzgajivača – Bambino kup na kojem je sudjelovalo 32 djece koja su pokazala svoje vještine u vođenju teladi. Sudionici Bambino kupa bili su prigodno nagrađeni.
Također, prigodno su nagrađeni i najuspješniji proizvođači mlijeka i mesa s područja Koprivničko-križevačke županije.

Dani travnjaka osim izložbeno-prodajnog te edukativnog dijela bio je upotpunjen i bogatim kulturno umjetničkim programom, a u zasebnom šatoru kroz izložbu malih životinja, predstavjena je Udruga za uzgoj malih životinja iz Križevaca.

Tijekom subote i nedjelje u vremenu od 11,00 do 18,00 sati održan je i izuzetno posjećen konjički turnir Croatia cup.

Danas navečer u dvorani kina „Velebit” održat će se podjela uvjerenja za završno usavršavanje za pčelarstvo i projekcija dokumentarnog filma o pčelama čime i završava ovogodišnji sajam.

IMG 2885

IMG 2878

 

IMG 2880IMG 2876IMG 2889IMG 2901IMG 2893IMG 2903 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci