18 tra 2014

OTVORENO SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU ZA PROGRAM URBACT III- Prijedlog operativnog programa (od 15.04. do 27.05.2014.)

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kao tijelo zaduženo za pripremu programa teritorijalne suradnje Program međunarodne suradnje URBACT otvorilo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za prijedlog Operativnog programa URBACT III.
URBACT III je program europske teritorijalne suradnje kojem je cilj promicanje integriranog održivog razvoja gradova i poboljšanje učinkovite provedbe kohezijske politike EU na lokalnoj i regionalnoj razini kroz razmjenu dobrih praksi i iskustava gradova o novim modelima upravljanja, prostornom planiranju, mjerama održivog razvoja, promociji socijalne uključivosti i jačanju urbano-ruralnih veza, pri čemu je važno napomenuti da URBACT III, ne osigurava sredstava za infrastrukturne investicije (izgradnja gradskih prometnica i sl.). Program podržava ‘soft’ mjere edukacije građana i djelatnika javne uprave, razmjenu iskustava i dobre prakse, podizanje svijesti i izgradnju kapaciteta za upravljanje gradovima.

Program je namijenjen svim europskim gradovima koji žele potaknuti izradu strategija održivog urbanog razvoja i akcijskih planova, a glavne ciljne skupine i korisnici su jedinice lokalne samouprave (gradovi), njihova administracija, udruge građana te sektorski stručnjaci koji sudjeluju u izradi lokalnih politika. U programu sudjeluju države članice EU i dvije države partneri (Norveška i Švicarska).
Svrha javne rasprave je prikupiti mišljenja svih gradova i zainteresiranih pravnih i fizičkih osoba o Prijedlogu operativnog programa, a relevantna mišljenja će biti ugrađena u Prijedlog operativnog programa prije podnošenja Europskoj komisiji na konačno usvajanje.

Javna rasprava je otvorena u razdoblju od 15. travnja do 27. svibnja 2014.

U raspravu na nacionalnoj razini moguće je uključiti se do 27. svibnja 2014. godine slanjem primjedbi, prijedloga i komentara putem elektroničke pošte na adresu [email protected].

Više informacija na slijedećoj adresi:http://www.mgipu.hr/default.aspx.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci