16 sij 2014

MINISTARSTVO TURIZMA NAJAVILO OBJAVU NOVIH NATJEČAJA DO KRAJA SIJEČNJA 2014. GODINE

Ministarstvo turizma će u 2014. godini za potpore različitim programima za unapređenje turističke ponude i konkurentnosti izdvojiti ukupno 74,1 milijun kuna.

Najveći dio, od 40 milijuna kuna, odnosi na sredstva iz fonda za razvoj turizma za potpore za razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove, što se prvi put ‘raspodjeljuje’ ove godine, a novost u odnosu na prijašnje godine je da bi svi javni pozivi za potpore trebali biti objavljeni do kraja siječnja ove godine, kako bi novci već do kraja veljače ili ožujka stigli korisnicima.

Iz proračuna fonda za razvoj turizma (što je izvanproračunski prihod Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište) potpore su predviđene za javni sektor odnosno gradove/općine, županije i njihova trgovačka društva u državnom vlasništvu, turističke zajednice, javne ustanove, nacionalne i parkove prirode koji će predlagati projekte. U sklopu toga će se prema najavi ministra Lorencina, poticati i priprema projekata za strukturne fondove EU-a za što je ove godine Ministarstvo predvidjelo dodatnih 3,5 milijuna kuna od ukupnih 74,1 milijuna kuna za programe potpora.

Osim toga, relativno visok iznos od 22,6 milijuna kuna predviđen je i za potpore za projekte koji pridonose konkurentnosti turističkog gospodarstva među kojima su primjerice projekti “1000 bazena”, unapređenje i izgradnja dodatnih sadržaja te zeleno poduzetništvo u turizmu.

Preostalih 8 milijuna kuna potpora predviđeno je za jačanje turističkog tržišta i ljudskih potencijala u turizmu, što je ministar Lorencin označio vrlo važnim ‘poslom’ za čiju je realizaciju jako važna suradnja sa strukovnim udrugama. Dio tog novca usmjerit će se u programe poticanja za strukovne udruge, kao i za stipendiranje i promociju obrazovanja za turistička zanimanja.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci