11 lip 2013

PORA SUDJELOVALA NA STRUČNOM SKUPU VODITELJA UČENIČKIH ZADRUGA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U prostorima Osnovne škole „Andrija Palmović” u Rasinji, danas, 11. lipnja 2013. godine, održan je Stručni skup voditelja učeničkih zadruga s područja Koprivničko-križevačke županije, predstavnika PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije te Obrtničkog učilišta POUKA.

Stručnom skupu ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je zamjenik župana Ivan Pal koji je pohvalio inicijativu da se organizira stručni skup za voditelje učeničkih zadruga kako bi se što više doprinijelo razvoju zadrugarstva i poduzetništva među učenicima osnovnih škola.

Svrha održavanja Stručnog skupa je objavljen Javni poziv Ministarstva poduzetništva i obrta iz programa „Poduzetnički impuls” Program poticanja poduzetništva i obrta za 2013. godinu, Mjera D: Obrazovanje za poduzetništvo i obrte te očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta Aktivnost D1 Obrazovanje za poduzetništvo, D1.3 „Učeničke zadruge i učeničko poduzeće” na koji svoje projekte mogu kandidirati učeničke zadruge. Svrha ovog natječaja je stvaranje poduzetničke klime u školama te jačanje poduzetničkih kompetencija kroz aktivnosti poticanja razvoja učeničkih zadruga i učeničkih poduzeća.

Ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić istaknula je važnost pisanja i pripreme projektnih prijedloga po metodologiji koja je definirana u Poduzetničkom impulsu, jer je to način pisanja projekata i apliciranja za EU sredstva koja će nam biti na raspolaganju te ponudila stručnu i tehničku pomoć voditeljima zadruga koji će pripremati projektnu dokumentaciju za natječaj. Stručnu pomoć ponudio je i tajnik HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać u svom uvodnom obraćanju, a nakon toga su voditeljima zadruga predstavljeni kriteriji, prihvatljive aktivnosti i natječajna dokumentacija koju je potrebno prikupiti kako bi se apliciralo na navedeni Javni poziv, te je prezentiran način pisanja samog Projektnog prijedloga.

Najviši iznos potpore za učeničke zadruge koji se može dobiti po jednom projektu je 10.000,00 kn, a intezitet potpore je 100%. Na području Koprivničko-križevačke županije djeluje trenutno 12 učeničkih zadruga, a mogućnošću iznalaženja sredstava za financiranje rada zadruga sigurno će u budućnosti taj broj biti znatno veći, kao i broj djece osnovnoškolskog uzrasta koja će sudjelovati u radu zadruga i stjecati znanja i vještine o poduzetništvu.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci