15 lis 2012

ODRŽANI 14. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Najznačajnija manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji u našoj županiji, Dani voća Koprivničko-križevačke županije održana je 12. i 13. listopada 2012. u Đurđevcu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Organizatori manifestacije su Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac, Poljoprivredna savjetodavna služba, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Đurđevca i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Četrnaesti po redu Dani voća Koprivničko-križevačke županije okupili su na Trgu svetog Jurja 71 proizvođača voća, voćnih prerađevina i opreme za voćarstvo s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Zagrebačke i Osječko-baranjske županije te iz Mađarske i Slovenije, čime je manifestacija i ove godine imala međunarodni karakter.

I ove je godine prvi dan manifestacije bio posvećen edukaciji voćara za koje je u petak, 12. listopada 2012. u dvorani Obrtničkog doma u Đurđevcu održan stručni skup na temu „Mogućnosti smanjenja negativnih utjecaja elementarnih nepogoda na voćarsku proizvodnju”. Prisutni su imali prilike saznati više o utjecaju suše i visokih temperatura na voćarsku proizvodnju, zakonskom okviru za navodnjavanje, predstavljeni su primjeri dobre prakse navodnjavanja iz Južne Italije, pilot projekt „Koljak” te mogućnosti sufinanciranja u voćarstvu putem IPARD programa.

Izložbeni-prodajni dio manifestacije održan je u subotu, 13. listopada 2012. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu gdje su izlagači predstavili svoje voće i proizvode od voća, ali i agro i pomo tehniku.

Svečanom otvorenju prethodila je izložba umjetnika Vladimira Tulezije na temu voćnih motiva koja je otvorena u Gradskoj knjižnici Đurđevac.

Nakon izložbe, u 10,00 sati na središnjem đurđevačkom trgu upriličeno je i svečano otvorenje manifestacije na kojem su posjetitelje i izlagače pozdravili zamjenik ravnateljice Poljoprivredne savjetodavne službe gospodin Dario Zagorec, gradonačelnik grada Đurđevca, grada domaćina ove manifestacije, gospodin Slavko Gračan te predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Sobota koji je ujedno i otvorio 14. manifestaciju Dani voća Koprivničko-križevačke županije.

Osim voća i voćnih proizvoda koje su u okviru prodajno izložbenog dijela manifestacije posjetitelji mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti i tradicionalni način pečenja pekmeza kojeg su prikazale članice Foruma žena Đurđevac, dok su članovi Udruge voćara i vinogradara prikazali tradicijski prikaz pečenja rakije.

U okviru kulturno umjetničkog dijela manifestacije nastupali su KUD Petar Preradović iz Đurđevca, KUD Molve, polaznici đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak te Veseli Podravci.

Prema ocjenama žirija u sastavu predstavnika medija odabrana su i tri najljepše uređena štanda. Treće mjesto osvojio je Dječji vrtić Maslačak iz Đurđevca, druga nagrada dodijeljena je Pčelarskoj udruzi Bagrem iz Đurđevca, dok je prvo mjesto pripalo Obiteljskom gospodarstvu Katarine Regović iz Đurđevca.

Tiskan je i katalog Dana voća u kojem se predstavilo 235 proizvođača voća s područja Koprivničko-križevačke županije s vrstama voća koje proizvode, sortimentom, brojem sadnica te površinama zasađenih voćnjaka.

dv20121dv20122dv20123dv20124dv20125dv20126dv20127dv20128dv20129

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci