02 sij 2012

OBJAVLJEN NATJEČAJ INTELIGENTNA ENERGIJA U EUROPI II ZA 2012. GODINU

U okviru Programa Unije Inteligentna energija u Europi II objavljen je novi poziv za dostavu projektnih prijedloga za 2012. godinu. Ovaj program čini treću komponentu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije, a provodi ga Izvršna agencija za konkurentnost i inovacije (Executive Agency for Competitiveness and Innovation – EACI), uz suradnju i nadzor Opće uprave za promet i energetiku (DG TREN).

Natječaj ima za cilj podržati održivi rast u energetici, osiguravanje stalne opskrbe energijom, postizanje konkurentnosti energetskog sektora EU i bolju zaštitu okoliša.

Ukupan proračun natječaja iznosi oko 67 milijuna eura dok će se iz proračuna programa moći sufinancirati maksimalno 75% ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Projekti mogu trajati do tri godine te moraju uključivati najmanje tri partnerske organizacije iz tri različite zemlje članice programa (EU 27, Island, Norveška, Hrvatska, Liechtenstein, Makedonija). Prijaviti se mogu pravne osobe: javne ustanove, jedinice regionalne i lokalne uprave te privatne tvrtke.

Ovim programom EU sufinancira aktivnosti u sljedećim područjima:

– ENERGETSKA UČINKOVITOST: SAVE (okvirni proračun: 15 milijuna eura)

ENERGIJA U PROMETU: STEER (okvirni proračun: 12.5 milijuna eura)

NOVI I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE: ALTENER (okvirni proračun: 11.5 milijuna eura)

– INTERGIRANE INICIJATIVE (okvirni proračun: 27 milijuna eura) – djelatnost kombiniranja nekoliko specifičnih područja – SAVE; ALTENER i STEER)

U okviru programa financiraju se sljedeće aktivnosti: međunarodni prijenos iskustava; promicanje najbolje prakse; obrazovanje i osposobljavanje; jačanje i izgradnja institucionalnih kapaciteta; širenje informacija i jačanje svijesti; analize i pokazatelji za razvoj politike; stvaranje novih standarda i normi, itd. Ne financiraju se: ulaganje u infrastrukturu; projekti istraživanja i tehnološkog razvoja (RTD), to područje pokriva FP7 program; studije izvedivosti; investicijski troškovi za projekte održivih izvora energije; promocija posebnih proizvoda/brendova; uredska oprema, računala

Rokovi za podnošenje projektnih prijedloga:

–       Rok za podnošenje glavnog IEE Natječaja je 08.05.2012., 17:00 sati po lokalnom vremenu u Bruxellesu.

–       Rok za podnošenje prijava za Build Up Skills inicijativu – I. stup je 09.02.2012., 17:00 sati po lokalnom vremenu u Bruxellesu.

–       Rok za podnošenje prijava za Build Up Skills inicijativu – II. stup je 30.04.2013., 17:00 sati po lokalnom vremenu u Bruxellesu.

 

Natječaj je otvoren do 8. svibnja 2012. godine.

Svi potrebni dokumenti kao i detalji samog natječaja dostupni su na web stranici http://ec.europa.eu/energy/intelligent/getting-funds/call-for-proposals/how-to-apply/index_en.html, a za sve dodatne informacije zainteresirani se mogu javiti u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja na broj telefona 048/621-978 ili putem e-mail adrese: [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci