U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA AGRISHORT ODRŽANA RADIONICA POD NAZIVOM „IZGRADNJA REGIONALNE INSTITUCIONALNE SURADNJE“
U četvrtak, 21. rujna 2017. godine u Siofoku u Mađarskoj održana je radionica pod nazivom „Izgradnja regionalne institucionalne suradnje“, a u okviru provedbe projekta AgriShort – „Uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju“.
Projekt AgriShort financira se u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Vodeći partner u projektu je Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA, a projektni partneri su „PORA“ KKŽ, LAG Zala termal volgye iz Zalaegerszega i Razvojna agencija regije Balaton „LBDCA“ iz Siofoka.
Provedbom projekta AgriShort provest će se obuka predstavnika javnog sektora, nevladinih organizacija i poljoprivrednih proizvođača o kratkim lancima opskrbe, kako bi se na adekvatan način pružila potpora poljoprivrednom sektoru kroz osnivanje kratkih opskrbnih lanaca (KOL) na području Koprivničko-križevačke i Međimurske županije te županija Zala i Somogy u Mađarskoj. Kratki opskrbni lanci (KOL) su inovativni sustavi organiziranja distribucije poljoprivrednih proizvoda na lokalnom tržištu s ciljem uspostave kontakata lokalnih poljoprivrednih proizvođača s lokalnim kupcima.
Organizator radionice bila je Razvojna agencija regije Balaton „LBDCA“ iz Siofoka u Mađarskoj. Radionica je bila namijenjena poljoprivrednim proizvođačima te predstavnicima civilnog i javnog sektora s područja Koprivničko-križevačke i Međimurske županije te županija Zala i Somogy, a na istoj je prisustvovalo preko 60 sudionika.
Na radionici je predstavnica vodećeg partnera predstavila trenutnu fazu u provedbi projekta, partneri iz Mađarske su predstavili rezultate analize stanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za područje županija Zala i Somogy, dok su mađarski stručnjaci iz područja ruralnog razvoja predstavili istraživanja na temu uloge lokalnih prehrambenih sustava u procesu prilagodbe na klimatske promjene i uloge lokalnog prehrambenog sustava u razvoju turizma. Nakon održanih predavanja, sudionici su u radu u grupama koordinirani stručnjacima iz područja ruralnog razvoja obradili različite teme iz aspekta prehrane i opskrbe kroz kratke opskrbne lance.
Nakon radionice, održan je sastanak projektnih partnera.