11 lis 2023

U SKLOPU PROJEKTA „RAZVOJ KOMPETENCIJA KROZ UČENJE TEMELJENO NA RADU“ U ĐURĐEVCU ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA STRUKOVNE ŠKOLE

Logo projekta Uz PORU po potporu

U sklopu projekta „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“, druge faze projekta Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, danas je održan Dan otvorenih vrata Strukovne škole Đurđevac te sajam poslova pod nazivom “Struka je pametna odluka”. 

Događanjima su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić te županijski pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec.  

Ravnatelj Špoljar uvodno se obratio okupljenima te kazao kako su današnja događanja osmišljena kako bi se osnovnoškolcima predstavile mogućnosti upisa zanimanja u đurđevačkoj Strukovnoj školi:

Cilj nam je bio da povežemo sve dionike koji sudjeluju u sustavu obrazovanja i predstavimo im kroz edukaciju, kako u Strukovnoj školi Đurđevac, tako i u Obrtničkoj školi Koprivnica, koja je nositelj projekta CEKOM, mogu ostvariti svoje potencijale i ciljeve. Škola kao obrazovna ustanova mora postati partner gospodarstvenicima, kako bi kroz obrazovanje odgovorila izazovima razvoja i unaprjeđenja društva. Strukovna škola Đurđevac želi upravo to i postati. Hvala Županiji na podršci u svim pitanjima, kao i PORA-i te članovima projektnog tima.“

Na razvoj i značenje Centra kompetentnosti osvrnuo se i voditelj projekta, pročelnik Darko Masnec koji je naglasio kako je osigurana materijalna i kadrovska podrška stvaranju adekvatnih uvjeta obrazovanja u školama u Đurđevcu i Koprivnici, u sektorima računalstva i elektrotehnike. U prvom dijelu projekta u đurđevačkoj je školi dograđeno oko 900 metara kvadratnih prostora, uz energetsku učinkovitost zgrade, a vrijednost radova bila je preko milijun eura, s time da je u financiranju sudjelovala i Županija s oko 256 tisuća eura.

Oko milijun eura utrošeno je u nabavu najmodernije opreme za đurđevačku školu, kako bi se nastava izvodila istovjetno procesima u gospodarskom sektoru, odnosno bila kompatibilna s regionalnim gospodarstvom. Cilj je da učenicima ne treba puno prilagodbe nego da su odmah spremni za tržište rada. Uspjeli smo realizirati sve planirano, razviti nove programe, kurikulume, standarde zanimanja i kvalifikacija, a ukupno je izrađeno 29 programa za obrazovanje odraslih. Osim što će se obrazovati učenici, i zaposleni će ovdje moći steći nove vještine i kompetencije i tako doprinijeti gospodarstvu“, dodao je Masnec.

Kako bi učenicima i ostalim polaznicima Centra mogli prenijeti potrebna znanja i vještine, u sklopu projekta educirano je 120 nastavnika u što je uloženo oko 1,6 milijuna eura. Primjetan je i interes za upisom u ovoj školskoj godini što također dovoljno govori o rezultatima projekta, zaključio je Masnec te zahvalio svima koji su doprinijeli projektu, a posebno članovima projektnog tima.

Čestitkama na uspješnom projektu pridružio se i zamjenik Ljubić, istaknuvši kako je stvorena nova paradigma strukovnog obrazovanja, odnosno uvjeti za moderno srednje strukovno obrazovanje 21. stoljeća. Također je izrazio ponos što smo jedan od tri uspješno realizirana projekta centra kompetentnosti, od njih ukupno 25 u cijeloj Hrvatskoj.

Ovo je jedan od najvećih i najvažnijih županijskih projekata u sektoru obrazovanja u posljednjih nekoliko godina, a upravo je ulaganje u obrazovanje naš prioritet. Ukupno je uloženo preko 10 milijuna eura, od čega je Županija uložila 1,3 milijuna eura vlastitih sredstava. U obje smo škole dobili dodatne kapacitete za 550 učenika i najmoderniju opremu vrijednu 2 milijuna eura, koja je onoj u industrijom sektoru. Namjerna nam je bila skratiti proces od obrazovanja do uključenja na tržište rada, vjerujem da ćemo u tome i uspjeti, a pružanjem adekvatnih kompetencija učenici po izlasku iz škole mogu odmah započeti s radom. Projekt ima i vrlo važnu dodatnu vrijednost u smislu suradnje Centra s gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama“, kazao je zamjenik Ljubić te dodao kako se kroz drugi dio projekta, Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu, jačaju se kompetencije nastavnika i mentora te se provode edukacije i stručna usavršavanja u suradnji s gospodarskim subjektima.

CEKOM je postao prostor susreta obrazovanja, znanosti i gospodarstva”, dodao je zamjenik Ljubić te uputio zahvale svima koji sudjeluju u realizaciji projekta.

Nakon uvodnih obraćanja, svi prisutni obišli su Sajam poslova “Struka je pametna odluka” koji je bio prilika učenicima za upoznavanje s potencijalnim poslodavcima – gospodarskim subjektima i partnerima Strukovne škole Đurđevac koji su prezentirali širok spektar mogućnosti zapošljavanja nakon završetka srednje škole. Uz to, održana su i stručna predavanja o GIS tehnologiji i njenom utjecaju na svakodnevni život te primjeni elektroničkih sustava i GIS tehnologije u organizaciji cestovnog prometa.

Uz gospodarske subjekte, učenicima su se predstavili i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije te Obrtničko učilište POUKA. Učenici su pokazali velik interes za prezentacije zanimanja, a sudjelovale su tri škole iz Koprivnice – OŠ Podolice, OŠ Braće Radić i OŠ Antun Nemčić Gostovinski,  OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje, OŠ Molve, OŠ Ivana Lackovića Croate Kalinovac, OŠ Ferdinandovac, OŠ Koprivnički Bregi, OŠ Novigrad Podravski, OŠ Podravske Sesvete, OŠ Kloštar Podravski i OŠ Đurđevac.

Uz Sajam poslova, obišlo se i prostore CEKOM-a gdje su nastavnici i učenici demonstrirali novu opremu i znanja koja stječu u svom školovanju.

Današnjim događanjima prisustvovali su i članovi projektnog tima, predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, Obrtničke komore KKŽ, HGK ŽK Koprivnica, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić i ostali gosti.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

 

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci