19 ruj 2022

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA B LIGHT

Dana 15. rujna 2022. godine u Osijeku održana je završna konferencija projekta B Light (Beneficiary Light Grant Shema). Konferenciju je organizirala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja je glavni korisnik programa B Light.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Potom su se sudionicima obratili predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, voditelj odjela u Upravljačkom tijelu prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska iz Mađarske Tamás Molnár te ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri.

Na konferenciji su predstavljeni tijek provedbe i rezultati projekta B Light, a održana je i prezentacija o budućem programskom razdoblju Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2021.-2027.

Konferenciji su prisustvovali i Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, dr. Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva (JS) Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska i Mislav Kovač, načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, predstavnici mađarskih i hrvatskih razvojnih agencija, poduzetnici koji su korisnici sredstava te mnogi drugi.

Projekt B Light provodi se u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020 od veljače 2017. do prosinca 2022. godine.

Opći cilj projekta bio je povećati konkurentnost MSP-a na pograničnom području Mađarska – Hrvatska poticanjem poslovne suradnje za koju su bila otvorena četiri poziva na dostavu projektnih prijedloga za poduzetnike. 

Glavni korisnik ovog projekta je HAMAG-BICRO, a projektni partneri sedam razvojnih agencija s programskog područja. Projekt s hrvatske strane obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Varaždinsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, dok su s mađarske strane programom obuhvaćene Baranya županija, Somogy županija i Zala županija.

PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, kao jedan od korisnika projekta, bila je kontakt točka poduzetnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Kroz B Light podržan je ukupno 31 projekt suradnje između 67 malih i srednjih poduzeća s hrvatske i mađarske strane kojima je dodijeljeno ukupno 7,45 milijuna eura bespovratnih sredstava.

 

HUHR program logici HR ispod teksta

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci