14 ruj 2022

PRIMOPREDAJOM KLJUČEVA SLUŽBENO ZAPOČEO RAD NOVE SIGURNE KUĆE

U prostoru Županijske uprave održana je svečana primopredaja ključeva sigurne kuće u sklopu projekta Novi početak, a ključeve je predsjednici Udruge HERA Marini Švagelj Jažić predao župan Darko Koren.

Uvodno se obratio voditelj projekta Darko Masnec koji je kazao kako je Županija, uz stručnu podršku Razvojne agencije PORA-e KKŽ, prijavila projekt „Novi početak“ pri Ministarstvu rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, zajedno s partnerima Udrugom HERA Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci.

 „Cilj ovog projekta je unapređenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama te nam je iznimno drago što smo osigurali sklonište u kojemu će žrtve nasilja dobiti adekvatnu pomoć od stručnjaka u svakom pogledu. Projekt je vrijedan preko 9 milijuna kuna i u potpunosti se financira EU sredstvima, a kapacitet sigurne kuće, kojom će upravljati Udruga HERA, je 15 osoba, o čijoj će dobrobiti brinuti zaposlenici i članovi Udruge. Prostor udovoljava svim propisanim kriterijima, a zahvaljujem i Gradu Križevcima na doprinosu“, istaknuo je voditelj projekta Masnec.

Župan Koren naglasio je važnost današnjeg događaja kojim se na simboličan način pokazuje odlučnost i usmjerenost u provođenju socijalne politike Županijske uprave. Iako županija nije imala sklonište za žrtve nasilja unutar sustava, Županijska je uprava sa svojim stručnim službama provela sve potrebne aktivnosti kako bi se zbrinulo žrtve nasilja na privremenoj lokaciji, istaknuo je župan te pojasnio kako se Županija pobrinula da sve funkcionira do trenutka kada se i službeno izgradi novi objekt kojim se problem riješio na adekvatan i stručan način.

 „Čestitam svim partnerima koji su bili uključeni u ovaj važan projekt čija realizacija nije bila nimalo jednostavna. Svi smo svjesni koliko je sprječavanje svih oblika nasilja u našem društvu važna tema o kojoj treba govoriti i najvažnije, poduzimati sve da do njega ni ne dolazi. Uspostavom ove sigurne kuće unaprijedili smo sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i podigli smo svijesti o pravima žrtava nasilja. Ovo je velik iskorak jer je uspostavom sigurne kuće ojačan kapacitet stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji. Voljeli bismo da je potreba za smještajem i zaštitom što manja, no svjesni smo da se problem nasilja isto tako ne može u potpunosti iskorijeniti. Upravo ovakvi projekti pokazuju da itekako razmišljamo kako sustav socijalne zaštite unaprijediti te da smo spremni odgovoriti na sve izazove na najbolji mogući način“, kazao je župan te zahvalio i Županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova i predsjednici Verici Rupčić na velikom doprinosu i angažmanu koji je po pitanju zaštite žena dala svih ovih godina različitim inicijativama.

Predsjednica Švagelj Jažić u svom je obraćanju zahvalila Županiji na angažmanu po pitanju osiguravanja sigurne kuće, obzirom da postoji potreba za takvim objektom, te je dodala kako Udruga HERA slavi 20. obljetnicu postojanja, odnosno rada na pomoći i podršci žrtvama nasilja, kao jedina takva udruga u našoj županiji. Također je kazala kako je sigurna kuća dosad funkcionirala u unajmljenom prostoru, i to od početka travnja prošle godine, a dosad je u njoj boravilo 19 žena i 23 djece. Zahvalila je PORA-i na stručnoj pomoći u pripremi i provedbi projekta, kao i križevačkom Centru za socijalnu skrb te Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj na suradnji.

Svjedoci smo porasta broja slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te nam je iznimno drago što imamo sigurnu kuću kao direktnu pomoć korisnicima. Uz to, organiziramo i dodatne aktivnosti na jačanju samopouzdanja žrtava i njihovog uključivanja u redovan život,  a jedna od naših najvažnijih usluga je praćenje korisnika nakon izlaska iz skloništa te osiguravanje financijske podrške prvih nekoliko mjeseci“, istaknula je predsjednica Švagelj Jažić te dodala kako je za daljnji optimalan rad sigurne kuće potrebno osigurati kontinuiran izvor financiranja kod resornog ministarstva.

Događanju su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnice županijskih upravnih tijela, ravnateljica PORA-e Melita Birčić sa suradnicima, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović te članovi projektnog tima.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj”

“Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije”

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci