15 srp 2022

AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI, RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU – OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA O PRAĆENJU POLJOPRIVREDNE AKTIVNOSTI

U novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU od 2023. godine obveza Republike Hrvatske je razviti Monitoring sustav praćenja poljoprivredne aktivnosti i intenzivirati komunikaciju s poljoprivrednicima s ciljem poticanja poštivanja propisanih kriterija za ostvarivanje potpora.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krenula je s novim načinom informiranja poljoprivrednika (korisnika potpora) putem ranih upozorenja.

Rana upozorenja bit će kontinuirano dostavljana korisniku putem obavijesti u Agronetu i slanjem SMS i e-mail poruka (samo korisnici koji su pristali primati obavijesti od strane Agencije).

Cilj Agencije za plaćanja je „Informirati, a ne sankcionirati!“, pa je sukladno navedenom razvijen alat automatske detekcije poljoprivredne aktivnosti satelitskim podacima (MONITORING) kojim se redovito i sustavno prati i procjenjuje poljoprivredna aktivnost na temelju podataka satelita Sentinel i drugih barem jednakovrijednih podataka. Poljoprivredna aktivnost na parcelama je vidljiva putem satelita i rezultati procjene postojanja poljoprivredne aktivnosti dostupni su u Agronetu u modulu IZRAVNA PLAĆANJA I IAKS MJERE RURALNOG RAZVOJA kartica MONITORING.

Automatska detekcija satelitskim podacima ovisi o vremenskim prilikama, npr. oblacima, te ponekad „umjetnom inteligencijom“ nije moguće automatski utvrditi poljoprivrednu aktivnost. U tim slučajevima obavlja se procjena pregledom stručnjaka i upotrebom dodatnih satelitskih podataka visoke rezolucije, podataka digitalnih orto-foto snimaka i geotagiranih fotografija.

Više informacija o navedenom dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci