25 svi 2022

UZ DAN OTVORENIH VRATA CENTRA KOMPETENTNOSTI KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE ODRŽANA PREZENTACIJA SREDNJOŠKOLSKIH ZANIMANJA

U sklopu promocije upisa u srednje škole, Koprivničko-križevačka županija u suradnji s partnerima Obrtničkom komorom KKŽ, HGK Županijskom komorom Koprivnica i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te srednjim školama u sva tri županijska grada organizira prezentaciju srednjih škola i zanimanja.

Prva prezentacija održana je u Koprivnici, ispred novoizgrađenog županijskog Centra kompetentnosti, gdje su se predstavile Gimnazija „Fran Galović“, Srednja škola Koprivnica i Obrtnička škola Koprivnica, koja je ujedno obilježila i Dan otvorenih vrata.

Podršku predstavljanju škola pružili su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici Melita Ivančić, Ana Mušlek i Darko Masnec, kao i zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i asistent Fran Papac, predstavnici županijske Obrtničke komore, HGK ŽK Koprivnica, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, dok su ravnatelji, profesori i učenici bili zaduženi za informiranje javnosti o zanimanjima koje nude.

Župan je naglasio kako se učenicima i njihovim roditeljima ovom prezentacijom nastojalo olakšati donošenje odluke o izboru zanimanja te dodao:

Odabir budućeg zanimanja je izuzetno važan trenutak u životu svakog mladog čovjeka, koji će ga usmjeriti na daljnjem putu. Kako bi pomogli učenicima, organizirali smo prezentacije u sva tri naša grada, a uskoro ćemo predstaviti i Vodič kroz zanimanja koji će na jednom mjesto sadržavati sve najvažnije informacije. Hvala svima uključenima na podršci!

Zahvalivši zastupniku Sokolu na posjetu, župan je istaknuo kako je primarni zadatak svake županije briga o obrazovanju, što uključuje i investicije u tom sektoru, koje su trenutno u našoj županiji vrijedne čak 160 milijuna kuna, a među kojima je izdvojio županijski Centar kompetentnosti.

Ravnatelj koprivničke Obrtničke Zlatko Martić je kazao kako ove godine predstavljaju 22 zanimanja iz sedam sektora, a u devet razrednih odjela upisuju ukupno 177 učenika.

Imamo širok spektar zanimanja, od elektrotehnike i strojarstva pa do turizma i prehrane, a sva su deficitarna i učenicima omogućavaju zaposlenje. Nudimo ono što je potrebno našem gospodarstvu, a obzirom da smo prošle godine popunili sva upisna mjesta, tome se nadamo i ove godine“, kazao je ravnatelj Martić te se osvrnuo na projekt Centra kompetentnosti: „Radovi u sklopu projekta su dovršeni, u postupku smo nabave opreme i nadamo se da ćemo najesen otvoriti vrata novog prostora površine 2200 metara kvadratnih. To je dodatna motivacija za upis učenika i još bolji rad profesora koja će nam donijeti još bolje rezultate.“

Zastupnik Sokol kazao je kako je naša županija po mnogim pokazateljima, a posebno u sustavu obrazovanja, iznad hrvatskog prosjeka te je izrazio zadovoljstvo rezultatima projekta Centra kompetentnosti:

Bio sam pomoćnik ministra kada se pripremao projekt centara kompetentnosti i drago mi je vidjeti rezultate. Često govorimo da moramo uskladiti obrazovanje s tržištem rada, a ovdje se vidi da to doista funkcionira. Centar kompetentnosti će stvoriti kadrove koji su konkurentni na tržištu, mogu se zaposliti i doprinositi gospodarstvu, a u konačnici će ljudi moći živjeti od svog rada i ostati u Hrvatskoj, što nam je najvažnije. Zato mislim da je ovo pozitivna priča i pokazuje koliko europski fondovi mogu doprinijeti razvoju RH te ću nastojati kroz rad u Europskom parlamentu i nadalje se zalagati da ta sredstva budu što veća, a mogućnost njihovog korištenja što fleksibilnija. Ovakvi projekti pokazuju da smo na pravom putu i da to što radimo ima konkretne rezultate.“

Župan i suradnici zatim su u pratnji zastupnika Sokola i predstavnika škola krenuli u obilazak štandova na kojima su prezentirana zanimanja, a obišlo se i prostore Centra kompetentnosti, gdje je voditelj projekta Darko Masnec pojasnio što je sve napravljeno i kako će Centar doprinijeti modernizaciji strukovnog obrazovanja.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci