22 pro 2021

Kroz Razvojni sporazum realizirat će se projekti vrijedni 3,1 milijarda kuna, u veljači kreću radovi na izgradnji brze ceste do Kloštra Vojakovačkog

Danas je u prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren održao konferenciju za medije na temu Razvojnog sporazuma sjevernih županija, izgradnje brze ceste do Kloštra Vojakovačkog i javnog linijskog prijevoza.

Župan je naglasio kako je mnogo vremena i truda uloženo u pripremu i odabir projekata koji su uključeni u Razvojni sporazum, a njihova vrijednost je 3,1 milijardu kuna. Ukupno je za područje pet županija (uz KKŽ, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Bjelovarsko-bilogorska) predviđeno 15,1 milijardu kuna, a svaka od njih ima podjednak udio od tri milijarde.

Na području naše županije riječ je o pet lokalnih/regionalnih projekata vrijednih 788 milijuna kuna te svaka svaka županija ima i nacionalni projekt, a Koprivničko-križevačka je prijavila završetak izgradnje brze ceste DC 10 Kloštar Vojakovački-Koprivnica (24,4 km), u što je uključena i obilaznica Koprivnica – granica Republika Mađarska (19,2 km). Projekti koji su u planu su:

  • Revitalizacija kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u Općini Rasinja (120 milijuna kuna)
  • Izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica (110 milijuna kuna)
  • Izgradnja Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli (78 milijuna kuna)
  • Terminal za kombinirani/intermodalni transport (375 milijuna kuna)
  • Termalne toplice u Kloštru Podravskom (105 milijuna kuna)

Župan je istaknuo kako je projekt revitalizacije dvorca Inkey u visokoj fazi pripreme, a odobrena je i građevinska dozvola za 1. fazu, a redovnim tijekom napreduju pripreme i predradnje za ostale projekte.

Zadovoljan sam što će se kroz Razvojni sporazum omogućiti realizacija planiranih projekata na području naše županije, kao i razvoj čitave sjeverne regije, a sve na korist naših građana. Projekt od iznimnog značaja za ovaj kraj koji je posebno u fokusu, kako za gospodarstvo, tako i za prometnu povezanost, je dovršetak brze ceste do Koprivnice i mađarske granice, u što je uključena i obilaznica Koprivnica, a vrijedan je 2,3 milijarde kuna. Rok za realizaciju projekata je do 2029. godine, riječ je o projektima koji imaju posebnu podršku Vlade RH i institucija, a financirat će se iz raznih izvora, prvenstveno EU fondova“, pojasnio je župan te dodao kako je za projektnu-tehničku dokumentacija odobreno 12 milijuna kuna.

O početku gradnje brze ceste na dionici Križevci – Kloštar Vojakovački bilo je riječi na sastanku Vlade i župana, kazao je župan te istaknuo kako su ministar Oleg Butković i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potvrdili da su administrativne prepreke uklonjene te da će gradnja krenuti najvjerojatnije u veljači iduće godine, ovisno od vremenskih uvjeta.

Konačno su završene sve procedure, žalbe koje su uložene su odbijene i stekli su se uvjeti za početak gradnje brze ceste. Tu su informaciju potvrdili ministar Škorić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Škorić, koji su na sastanku kazali da se operativno pregovara s odabranim izvođačem radova o postupku uvođenja u radove na predmetnoj dionici, tako da bi ako to vremenski uvjeti dopuste, strojevi trebali krenuti s radom u veljači“,  kazao je župan.

Još jedna tema o kojoj je župan govorio je uspostava javne usluge u županijskom javnom linijskom prijevozu putnika, o čemu je također bilo riječi na jučerašnjem sastanku predsjednika Vlade Plenkovića i ministara sa županima. Riječ je o temi koju je župan inicirao preko Hrvatske zajednice županija, a naša je županija spremna za potpisivanje ugovora o javnoj usluzi, obzirom da je napravljena kompletna analizu autobusnih linija na našem prostoru, kao i izračun raspoloživosti sredstava. Također smo jedna od županija koja najviše izdvaja za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola. Na godišnjoj razini potrebna su 22 milijuna kuna za pokrivanje svih prijavljenih linija, Županija u svom proračunu ima osiguranih 5,5 milijuna kuna, a 16,5 milijuna će osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Za sljedeći je tjedan planiran sastanak s ministrom Olegom Butkovićem, kada će se završno definirati sve procedure i dogovoriti potpisivanje ugovora s prijevoznicima.

Na kraju konferencije, župan je predstavnicima medija poželio sve najbolje povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana te im zahvalio na korektnoj i konstruktivnoj suradnji tijekom godine.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci