23 pro 2021

EUROPSKA KOMISIJA OBJAVILA POKRETANJE INICIJATIVE RURALNI PAKT, KAO JEDNOG OD VAŽNIH ELEMENATA I DOPRINOSA “DUGOROČNOJ VIZIJI ZA RURALNA PODRUČJA”

Dana 30. lipnja 2021. godine, Europska komisija usvojila je svoju komunikaciju „Dugoročna vizija za ruralna područja EU – prema jačim, povezanijim, otpornijim i prosperitetnijim ruralnim područjima do 2040.“. Komunikacija uvodi i novu inicijativu, ruralni pakt, čiji je cilj „mobilizirati javna tijela i dionike da djeluju u skladu s potrebama i težnjama stanovnika ruralnih krajeva“. Te su težnje opisane kroz deset zajedničkih ciljeva, koji su proizašli iz opsežnih participativnih konzultacija i procesa uključivanja dionika.

Ruralni pakt će osigurati zajednički okvir za angažiranje i suradnju na razini EU, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Svi zainteresirani su pozvani da daju svoj doprinos ciljevima Dugoročne vizije i sudjeluju u razvoju i provedbi Ruralnog pakta, a Komisija će potaknuti razmjenu ideja i najboljih praksi na svim razinama.

Na temelju provedenih opsežnih konzultacija s građanima i ruralnim dionicima, Dugoročna vizija za ruralna područja EU-a identificira izazove i ističe neke od najperspektivnijih mogućnosti koje su dostupne ruralnim područjima. Uz potporu Ruralnog pakta i Ruralnog akcijskog plana EU koje je pokrenula Komisija, dugoročna vizija ima za cilj učiniti ruralna područja EU-a jačima, povezanijima, otpornijima i prosperitetnijim.

Između prosinca 2021. i lipnja 2022. godine, ključni dionici mogu se pridružiti zajednici Ruralnog pakta i podijeliti razmišljanja i ideje o njegovoj provedbi i razvoju. U lipnju 2022. godine planirana je konferencija na temu Ruralnog pakta koja će ujedno biti prilika za sakupljanje i objedinjavanje svih doprinosa i definiranje aktivnosti koje treba poduzeti za uspješnu provedbu.

Više informacija o navedenom kao i obrazac za ispunjavanje dostupno je OVDJE.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci