07 svi 2021

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „SVI U ŠKOLI, SVI PRI STOLU 5“ – OSIGURANO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA EU SREDSTAVA ZA BESPLATNU PREHRANU POTREBITIH UČENIKA

Online putem jučer je održana početna konferencija projekta „Svi u školi, svi pri stolu 5“ kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, voditelj projektnog tima Vladimir Šadek, predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i škola partnera te članovi projektnog tima. Riječ je o projektu koji provodi Koprivničko-križevačka županija u partnerstvu s 18 osnovnih škola kojima je osnivač, a cilj je osigurati školsku prehranu učenicima koji žive u siromaštvu i riziku od siromaštva tijekom tekuće školske godine.

Župan je u svom uvodnom obraćanju naglasio važnost ovog projekta kojim se omogućuje stvaranje jednakih uvjeta za svu djecu na području županije. „Uz ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, sufinanciranje prijevoza i druge projekte, već petu školsku godinu zaredom prepoznali smo potrebu da se učenicima slabijeg imovinskog stanja osigura obrok u školskoj kuhinji. Ovim projektom doprinosimo ravnopravnosti učenika i nastojimo im stvoriti bolje početne pozicije i općenito bolje uvjete za obrazovanje“, poručio je župan. Detalje o projektu predstavio je voditelj projektnog tima Vladimir Šadek, a zatim su sa predstavnicima škola dogovorene aktivnosti za naredno razdoblje.

Spomenimo kako je u sklopu projekta osigurana besplatna školska prehrana za 884 učenika koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, a broj djece određen je sukladno kriterijima koji su za svaku pojedinu školu definirani odlukom školskih odbora.

Vrijednost projekta je 896.284,66 kuna, a sufinancira se iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u udjelu od 85 posto te iz državnog proračuna u udjelu od 15 posto. Stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila je PORA, a nastavak je to projekta koji je Županija zajedno sa školama i PORA-om već provodila ranije, protekle četiri školske godine.

Učenici se već hrane u svojim školskim restoranima od početka školske godine te će sredstva za njihovu prehranu školama biti nadoknađena sredstvima iz projekta, a maksimalno je tijekom cijele školske godine osigurano 156.052 obroka. Obroci se pripremaju u skladu s normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi, a definirana cijena obroka iznosi 5,47 kuna.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci