12 ožu 2021

USVOJENI NACIONALNI PROGRAM POTICANJA PROVEDBE UZGOJNIH PROGRAMA ZA TOPLOKRVNE PASMINE KONJA I NACIONALNI PROGRAM OČUVANJA IZVORNIH I UGROŽENIH PASMINA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Usvojeni su Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja i Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja.

Programi potpora ukupno su vrijedni 8,7 milijuna kuna, a odnose se na razdoblje 2021.-2025. te će biti financirani iz Državnog proračuna. 
  
Kroz Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja, u vrijednosti 6,2 milijuna kuna, poticat će se unaprjeđenje kvalitete uzgoja konja pojedinih pasmina za koje se u RH samostalno provode uzgojni programi, organizacije natjecanja u konjičkom sportu, kao i vlasnika pojedinih pasmina konja da sudjeluju na konjičkim natjecanjima i time testiraju radnu sposobnost svojih konja.

Potpora će biti dodijeljena vlasnicima konja te nacionalnim sportskim savezima i klubovima članovima istih za troškove organizacije i provedbe natjecanja, a očekivani rezultat provedbe mjera iz Nacionalnog programa je povećanje broja konjičkih natjecanja te povećanje broja uzgojno valjanih kvalitetnih toplokrvnih konja u Republici Hrvatskoj.

Program se provodi od 2015. godine, tijekom čega je ukupni broj grla obuhvaćenih pasmina porastao od 2,5 do 3,7%, broj ždrebadi se povećao za 18,1%, dok se ukupni broj rasplodnih grla povećao za 8,3% za rasplodne pastuhe i 15,9% za rasplodne kobile. 
  
Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja, vrijedan 2,5 milijuna kuna, ima za cilj očuvanje izvornih pasmina u dostatnom broju i uzgojnoj strukturi.

Na taj način doprinijet će se očuvanju i održivom korištenju izvornih i ugroženih pasmina  u poljoprivredi, proizvodnji hrane i razvoju ruralnog prostora, s obzirom na njihov veliki značaj u održivoj proizvodnji proizvoda životinjskog podrijetla, diverzifikaciji proizvodnje te tradicijsku, kulturološku i genetsku vrijednost.

Kao jedna od najznačajnijih odrednica Programa je uspostava Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske.                                           

Više informacija o navedenom dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci