02 ožu 2021

KOPRIVNIČKI CRVENI KRIŽ USKORO KREĆE S GRADNJOM NOVE ZGRADE U HEREŠINSKOJ ULICI

Logo projekta Uz PORU po potporu

 

Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica odobren je projekt ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’, u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom ‘Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza’, Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’ Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava 16. srpnja 2020. godine u vrijednosti od 14.884.891,35 kuna s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, odnosno do 15. svibnja 2023. godine projekt treba biti u potpunosti završen. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a projektni partneri su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.

Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt, održana je  u ponedjeljak 1. ožujka 2021. u prostorijama Inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici. Na konferenciju za novinare bili su predsjednik GDCK Koprivnica Vjekoslav Štimac, ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, viša stručna savjetnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Aleksandra Mrkoci Pečnik, predstavnice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije voditeljica odjela, Lucija Hokman Benjak i voditeljica projekta Nikolina Hruškar, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak, sa suradnicom Sanjom Strnad, ravnateljica Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORE Melita Birčić i pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada Koprivnice Tomislav Golubić.

Ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev predstavila je aktivnosti projekta Centar za pomoć u kući Koprivnica te zahvalila svim suradnicima i partnerima na dosadašnjem radu.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić u ime partnera Grada Koprivnice pohvalio je međusobnu suradnju.

-Grad Koprivnica je partner kroz zemljište i drugu suradnju koju ostvarujemo s našim GDCK Koprivnica, no ono što moram naglasiti je da lako je biti partner i lako je pomagati nekome tko zna što želi, tko zna što radi i iza kojega ostaju jasni mjerljivi doista prekrasni rezultati. Zahvaljujući zaposlenicima GDCK Koprivnica, njihovim suradnicima i suradnicima, volonterkama, volonterima s ponosom možemo reći da je koprivničko Gradsko društvo Crvenog križa doista jedno od najboljih u Republici Hrvatskoj, s brojnim akcijama kojima prednjače, s humanim darivanjem krvi, s edukacijom od najmanjih nogu i kroz natjecanja doista imamo jednu kompletnu priču odličnog rada i odličnih rezultata koje koprivnički Crveni križ ostvaruje i zato svim tim ljudima doista jedno veliko hvala i mogu samo reći da nam je drago da kao Grad imamo priliku imati takve ljude kojima možemo biti partner. Iza nas, pred nama ima jako puno europskih priča i europskih projekata pa i drugih infrastrukturnih projekta koji se tiču života grada Koprivnice i okolice, ali ovo je doista jedan od projekata na koji smo jako ponosni jer pokazuje snažnu crtu solidarnosti koju ovaj grad nosi u sebi i brigu za sve one kojima je potrebna naša pomoć, ali isto tako pokazuje zašto Koprivnica nosi naziv grada sa srcem. Hvala svima koji su pridonijeli ovom projektu da idemo opet u jednu toplu ljudsku priču sa srcem, ali mi je još draže da ono o čemu razgovaramo s ovim EU projektom teškim 15 milijuna kuna konačno rješavamo i ostvarujemo san ljudi koji su jako, jako puno radili da do ovog trenutka i ovog dana dođemo, rekao je Mišel Jakšić na konferenciji za novinare.

Cilj projekta ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ je ulaganje u socijalnu infrastrukturu koje će se postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije. Ciljane skupine u projektu su beskućnici, korisnici usluge pomoći u kući pripremom i dostavom obroka u kuću, te umirovljenici i starije osobe. Beskućnici su odabrani iz jednog razloga, a to je da je Koprivnica, kao grad sjedište županije, zakonom obavezan imati osiguranu uslugu za beskućnike te će se ovim projektom taj nedostatak i riješiti.

Projektom ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’, GDCK Koprivnica izgradit će potpuno novi objekt čime će se stvoriti kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje GDCK Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika. Izgradnjom Centra za pomoć u kući Koprivnica povećat će se prostorni kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga. Novim zapošljavanjem u sklopu projekta i usavršavanjem zaposlenika ojačat će se kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica što će pridonijeti razvoju izvaninstitucijskih socijalnih usluga.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Koprivnica, zemljište površine 2.455 četvornih metara u Herešinskoj ulici 33 u Koprivnici, darovano je Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica, što je bio preduvjet za izradu projekta i dobivanje potrebnih dozvola. Provedena je parcelacija zemljišta i prijenos vlasništva, a temeljem projektno tehničke dokumentacije, koju je izradio Petgrad, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica dobilo je 13. siječnja 2021. godine pravomoćnu građevinsku dozvolu za gradnju Centra.

Na čestici od 2.455 četvornih metara Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica izgradit će zgradu ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ s prizemljem i katom ukupne površine 1.255 četvornih metara, odnosno tlocrtne površine 952 četvorna metra.

U prizemlju na 300 četvornih metara će biti pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike veličine 80 četvornih metara.  Na katu će biti smješteno prihvatilište za beskućnike oko 40 četvornih metara te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će smješten skladišni prostor, površine 300 četvornih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a koji će biti dostupan za prilaz i za istovar svim vrstama teretnih vozila. Nabavit će se i viličar koji će služiti za istovar robe u skladište.

Kuhinja će biti opremljena s profesionalnim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno, te će uz nju biti smještena blagovaonica za korisnike. Za pripremu obroka nabavit će se konvektomati, univerzalni kuhinjski stroj, nagibne tave, kotlovi, pećnice, štednjaci, perilice i ostala moderna oprema. Iz kuhinje će se direktno ulaziti u skladište hrane, a tamo će se nalaziti i dvije hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica. S obzirom na povećane kapacitete kuhinje nabavit će se dva vozila za dostavu obroka i nabavu namirnica, jer je cilj proširiti uslugu pripreme i dostave hrane i na područje općina čije djelovanje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

Zgrada Centra za pomoć u kući sastojat će se od ukupno 32 prostorije koje će se opremiti s pripadajućom opremom. Prostorije će također biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i dizalo. U tijeku je priprema dokumentacije za provođenje postupka javnu nabavu za odabir izvođača radova za gradnju zgrade i uređenje okoliša. Nakon odabira izvođača očekujemo početak radova još ove godine. Procijenjena vrijednost gradnje je 10, 2 milijuna kuna, a vrijednost nabave opreme je gotovo 1,4 milijuna kuna.

Za zaposlenike nositelja projekta i partnere održana je i prva edukacija s temom ‘Komunikacija sa starijim osobama i umirovljenicima’, a usavršavanje zaposlenih i partnera nastavit će se tijekom projekta kroz preostale edukacije.

Projektni tim, sastavljen od predstavnika nositelja Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, partnera – Grada Koprivnice i Centra za socijalnu skrb, te predstavnika Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA-e koja je pružila potporu prilikom prijave projekta, svakodnevno radi na provedbi projektnih aktivnosti, a zaposlena je i jedna osoba na puno radno vrijeme u sklopu projekta.

Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci