15 pro 2020

OBAVIJEST O PROVEDBI POSTUPKA USKLAĐIVANJA U SKLADU SA ZAKONOM O OPG-U

Zakonom o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (Narodne novine, br. 29/18 i 32/19) propisana je obveza fizičkim osobama uskladiti svoj organizacijski oblik i status u skladu sa Zakonom o OPG-u u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Pravilnika o Upisniku poljoprivrednika (Narodne novine, broj 62/19, 91/20) i Pravilnika o Upisniku OPG – a (Narodne novine, broj 62/19).

Odredbama članka 52. Zakona o OPG-u predviđeno je da će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pozvati fizičke osobe poljoprivrednike da radi postupka usklađivanja i evidentiranja promjena podnesu zahtjev za upis u Upisnik OPG-ova. Fizičkoj osobi koja ne podnese zahtjev, Agencija za plaćanja će, ako utvrdi ispunjavanje uvjeta, rješenjem donesenim po službenoj dužnosti dodijeliti organizacijski oblik OPG-a i upisati ga u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno rješenjem donesenim po službenoj dužnosti evidentirati promjenu u Upisniku poljoprivrednika za samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo (SOPG).

Po završenom postupku upisa, poljoprivredniku će biti izdana poljoprivredna iskaznica (ePI). Navedena iskaznica donosi niz pogodnosti te zamjenjuje sve postojeće iskaznice koje su poljoprivrednici do sada koristili (plavi dizel, zelena poljoprivredna iskaznica, iskaznica za korištenje sredstava za zaštitu bilja). Također, omogućuje jedinstvenu identifikaciju s visokim stupnjem sigurnosti, elektroničko potpisivanje dokumenata, siguran pristup sustavu e-Građani te podnošenje zahtjeva za potporu putem zaštićene aplikacije AGRONET.

Kako bi se ubrzalo proces uskladbe sa gore navedenim zakonskim i podzakonskim aktima, djelatnici Agencije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu će kontaktirati će poljoprivrednike.

Ova obavijest namijenjena je svim poljoprivrednicima koji nisu izvršili proces usklađivanja na temelju Zakona o OPG – u (NN br. 29/18 i 32/19).

Više informacije dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci