13 lis 2019

ODRŽANI 21. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Ovogodišnji 21. Dani voća Koprivničko-križevačke županije održani su 11. i 12. listopada 2019. godine u Đurđevcu. Dani voća predstavljaju najznačajniju manifestaciju posvećenu voćarskoj proizvodnji u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Organizatori manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca te županijska Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

Prvi dan manifestacije i ove je godine bio posvećen edukaciji voćara pa je tako stručni skup održan u petak, 11. listopada 2019. godine u prostorijama Starog grada Đurđevca. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede održali su stručna predavanja na teme: Regionalnih distributivnih centara te novosti o tehnologiji, higijeni i zakonodavstvu u preradi voća.

Održana je i degustacija te ocjenjivanje voćnih prerađevina što čini novitet ove manifestacije. Posjetitelji su iz prve ruke vidjeli s čime se sve proizvođači susreću te su sudjelovali u ocjenjivanju kvalitete proizvoda.

Izložbeno-prodajni dio manifestacije održan je u subotu 12. listopada 2019. godine na prepunom Trgu Svetog Jurja u Đurđevcu gdje su izlagači predstavili svoje voće i proizvode od voća.

Manifestaciju je otvorio ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te izaslanik ministrice poljoprivrede Krunoslav Dugalić, dok su se okupljenima obratili i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Darko Sobota, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči te saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

Svi govornici naglasili su kako je ovaj događaj od iznimnog značaja za Koprivničko-križevačku županiju te kako treba i dalje nastaviti ulagati u voćarstvo i pomoći trendu povećanja proizvodnje voćarstva na našem području.

Nakon službenog dijela manifestacije proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori. Prvo mjesto pripalo je Srednjoj gospodarskoj školi Križevci, drugo mjesto osvojilo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan i Anđela Kranjec iz Kloštra Podravskog, a treće mjesto, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željko Kranjčević iz Carevdara.

Svoje voće i proizvode od voća na 21. Danima voća Koprivničko-križevačke županije predstavilo je ukupno 56 proizvođača voća i voćnih prerađevina, kojima je Županija i ove godine osigurala besplatan izlagački prostor. Oni su zajedno s ostalim proizvođačima uvršteni u  Katalog proizvođača voća, što zajedno čini brojku od 252 proizvođača koji su se promovirali u ovom Katalogu.

Osim voća i voćnih proizvoda koji su se u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije mogli razgledati i degustirati, manifestacija je imala i humanitarni karakter za što su bili zaduženi učenici đurđevačke Strukovne škole koji su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa organizirali pečenje kajgane i palačinki kako bi prikupili novac za najpotrebitije, a za posjetitelje je priređen i bogat kulturno umjetnički program na kojem su nastupili Dječji vrtić Maslačak, Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“, Ženski vokalni sastav „Katarine“, KUD ”Petar Preradović” te Udruga matice umirovljenika Grada Đurđevca.

Manifestaciji su pored brojnih izlagača i organizatora, prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, direktor Sektora za poljoprivredu Podravke Zdravko Dimač, članovi Županijske skupštine, predstavnici udruga te brojni građani.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci