11 lis 2019

ZAMJENIK LJUBIĆ PRISUSTVOVAO RADNOM SASTANKU O PROJEKTU ŽUPANIJSKOG CENTRA KOMPETENTNOSTI

U prostorijama Obrtničke škole Koprivnica u četvrtak 10. listopada održan je radni sastanak na temu Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji kojim će se na području županije povezati strukovno obrazovanje i potrebe gospodarstva. Sastanku s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom i savjetnikom u Službi za strukovno obrazovanje Hrvojem Bakićem u ime Koprivničko-križevačke županije je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić s resornim županijskim pročelnicima, predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije te ravnatelji Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac Zlatko Martić i Darko Špoljar.

Kako je naglašeno na sastanku koprivnička Obrtnička škola uz stručnu podršku PORA-e, a uz partnere Koprivničko – križevačku županiju i Strukovnu školu Đurđevac prva je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije dostavila projektni prijedlog kojim se planira uspostava regionalnog Centra kompetentnosti iz područja elektrotehnike u Koprivničko-križevačkoj županiji vrijednog 30 milijuna kuna i za koji se očekuje sufinanciranje preko resornih ministarstva u 100 postotnom iznosu.

Zamjenik Ljubić izvijestio je pomoćnika ministrice o provedenim aktivnostima izrazivši zadovoljstvo dinamikom početne faze realizacije ovog značajnog projekta.

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata koje provodimo jer smo itekako svjesni trendova i potreba na tržištu rada te smo zbog toga u projekt uključili naše najkompetentnije stručnjake koji su sjajno pripremili svu dokumentaciju. Zajednički nam je cilj da Centar zaživi, ali i da bude samoodrživ te da se u njemu školuje kadar koji će po izlasku odmah svoji znanjem i kompetencijama biti konkurentan na tržištu. Trenutno očekujemo rezultate natječaja za prvu fazu projekta u kojoj tražimo 30 milijuna kuna koji će se koristiti za dogradnju Obrtničke škole i Strukovne škole Đurđevac te kupnju dijela opreme. Drugi dio projekta na koji ćemo se prijaviti i za koji ćemo također tražiti sredstva se odnosi na opremu i izradu modernog kurikuluma“ kazao je zamjenik Ljubić naglasivši kako je ključno da se u Centru razvijaju ideje koje će provoditi najkompetentniji nastavnici u suradnji s učenicima.

Na sastanku je naglašeno kako je uspješno proveden postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije te kako je odabrana najpovoljnija ponuda koja je zadovoljila sve propisane kriterije te kako bi krajem travnja 2020. godine trebali biti ispunjeni preduvjeti za provođenje postupka javne nabave za infrastrukturne radove što bi značilo da će  u lipnju započeti i konkretni radovi.

Pomoćnik ministrice je izrazio zadovoljstvo prezentirani informacijama i konceptom rada pohvalivši sve članove koji sudjeluju na realizaciji projekta.

„Želimo stvoriti mjesto koje će osim praktičnih znanja i novih tehnologija biti i ključan partner te generator razvoja gospodarstva. Centar će se ustrojiti prema europskim modelima, a najvažnije je promijeniti filozofiju strukovnog obrazovanja te osigurati uvjete koji će stvoriti visoku stopu zapošljavanja. Pred nama je veliki izazov jer mnogo je radnika u strukovnim zanimanjima napustilo zemlju i na nama je da zajednički kroz ovakve projekte, koji će uključivati nove standarde i kurikulum, tome stanemo na kraj“, naglasio je Prskalo.

Projektom „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“ će se rekonstruirati, dograditi i opremiti zgrada Obrtničke škole Koprivnica te zgrada partnerske ustanove Strukovne škole Đurđevac, a planirana je i suradnja Centra sa gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama sukladno potrebama na tržištu rada.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci