15 sij 2019

PREDSTAVLJENA STUDIJA O IZRADI PRIJEDLOGA NOVE NUTS 2 KLASIFIKACIJE

Trenutna podjela Hrvatske je na dvije NUTS 2 statističke regije: Jadranska Hrvatska, koja obuhvaća sedam priobalnih županija te Kontinentalna Hrvatska, koja obuhvaća Grad Zagreb i trinaest preostalih županija.

U odnosu na vrijeme kada se donosila važeća NUTS klasifikacija došlo je do važnih promjena zbog kojih je moguće primjeniti nove pristupe u formiranju NUTS 2 regija, a to je npr. Grad Zagreb koji je u međuvremenu prešao granicu od 800.000 stanovnika, što znači da sada postoji mogućnost da se grad Zagreb izdvoji kao zasebna NUTS 2 regija. Glavni nedostatak aktualne podjele na NUTS 2 regije je upravo veliki utjecaj Grada Zagreba, pogotovo na BDP po stanovniku Kontinentalne Hrvatske, što ima za posljedicu slabije mogućnosti korištenja regionalnih potpora za sva područja Kontinentalne Hrvatske čiji je BDP po stanovniku znatno niži od onog Grada Zagreba. Primjerice, Grad Zagreb (koji se nalazi na oko 105 % prosjeka razvijenosti EU) je oko tri puta razvijeniji od nekih slavonskih županija (koje su na oko 33 % prosjeka razvijenosti EU). Međutim, s obzirom da se nalaze u istoj regiji (Kontinentalna Hrvatska) svi imaju identične intenzitete regionalnih potpora.

Slijedom navedenoga, kroz studiju se želi na jedan sveobuhvatan način utvrditi koje su to najbolje opcije za izmjenu postojećih NUTS 2 regija obzirom na zadana ograničenja u pravilima za formiranje regija te obzirom na sve nove okolnosti u odnosu na vrijeme kada se donosila postojeća podjela. Prijedlog nove podjele na NUTS 2 razini omogućuje da veliki dio područja RH ostvari pravo na veći stupanj regionalnih potpora nego što bi to bio slučaj da se nastavi dalje s korištenjem postojeće klasifikacije i to predstavlja najveću pozitivnu promjenu koju nosi nova klasifikacije. Dodatna važna korist je što bi statistika koja se prikupljala na NUTS 2 razini bila puno upotrebljivija za potrebe regionalne analize i regionalne politike nego što je to sada slučaj.

Cijelu studiju možete preuzeti OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci