01 lis 2018

ODRŽANI 20. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Ovogodišnji jubilarni 20. Dani voća Koprivničko-križevačke županije održani su 28. i 29. rujna 2018. godine u Đurđevcu. Dani voća predstavljaju najznačajniju manifestaciju posvećenu voćarskoj proizvodnji u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Organizatori manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Đurđevca te PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Prvi dan manifestacije je i ove godine bio posvećen edukaciji voćara pa je tako stručni skup održan u petak, 28. rujna 2018. godine u prostorijama Muzeja grada Đurđevca. Predstavnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe održali su stručna predavanja na teme: Dinamika podizanja nasada lijeske u Koprivničko-križevačkoj županiji, Aktualni problemi u uzgoju lijeske, Usporedba konvencionalnog i ekološkog uzgoja lijeske i Mogućnost korištenja sredstava iz Mjere 10 u višegodišnjim nasadima. Ovim predavanjima ujedno je obilježen i Tjedan cjeloživotnog učenja koji se tradicionalno održava već 12. godinu za redom.

Izložbeno-prodajni dio manifestacije održan je u subotu 29. rujna 2018. godine na Trgu Svetog Jurja u Đurđevcu gdje su izlagači predstavili svoje voće i proizvode od voća. Manifestaciju je otvorio saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, a okupljenima su se obratili i predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Darko Sobota, gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči te pročelnik podružnice Savjetodavne službe Koprivničko-križevačke županije Slavko Kopilović. Nakon službenog dijela manifestacije proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori. I ove godine je za najljepše uređeni izlagački prostor proglašen OPG Lasić, drugo su mjesto podijelili OPG Ljubica Gašparov i OPG Kranjčević, a treće mjesto pripalo je OPG-u Bolto Matica.

Svoje voće i proizvode od voća na 20. Danima voća predstavilo je ukupno 57 proizvođača voća i proizvoda od voća s područja Koprivničko-križevačke županije. Osim voća i voćnih proizvoda koji su se u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti i tradicionalni način pečenja pekmeza i rakije, prezentaciju izrade aranžmana i skulptura od voća, a svojim nastupom manifestaciju su dodatno obogatili Dječja folklorna skupina KUD-a “Petar Preradović”, Dječji vrtić Maslačak, Zbor OŠ Grgura Karlovčana, Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“, Ženski vokalni sastav „Katarine“ i Tamburaški sastav KUD-a ”Petar Preradović”.

dani voca 1dani voca 2

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci