08 svi 2018

IZMJENE NACIONALNOG PROGRAMA POMOĆI SEKTORU VINA 2014. – 2018.

Izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018., tzv. Vinske omotnice uvedena je nova mjera Informiranje u državama članicama, koja promovira odgovornu konzumaciju vina te sustav zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Potporu za ovu mjeru mogu koristiti organizacije proizvođača vina i udruženja, sektorske organizacije i javna tijela koja predstavljaju proizvođače vina. Prihvatljivi troškovi u okviru nove mjere su: informativne kampanje, sudjelovanje na sajmovima i izložbama, oglašavanje u medijima, izradu i distribuciju informativnih materijala, izradu spotova, web stranica, fotografija te troškove osoblja, prijevoz, hotelski smještaj, ugostiteljske usluge i sl.

Minimalni iznos potpore po projektu je 3.000,00 EUR-a, a maksimalni 50.000 EUR-a. Intenzitet potpore iznosi do 50% od ukupno prihvatljivih troškova i odnosi se na sredstva EU.

U mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda, izmjene se odnose na:

povećanje intenzitet potpore s 50% na 75% (osim za doprinose u naravi),ukinuta su ograničenja ukupno prihvatljivog troška po projektu i minimalnog iznosa potpore po projektu,mogućnost isplate potpore za rad za koji nije provedeno plaćanje potkrijepljeno računima (doprinosi u naravi), uz intenzitet potpore 50% prihvatljivih troškova.

Cilj ove mjere je povećanje konkurentnosti proizvođača kroz prilagodbu postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja vinogradom i zamjenu sortimenta s visoko kvalitetnim sortama s naglaskom na autohtone sorte te premještanje vinograda na područja koja daju bolju kvalitetu grožđa.

Vinogradari upisani u Vinogradarski registar ovu mjeru mogu koristiti za zamjenu sorata vinograda, premještanje vinograda i promjenu gustoće vinograda, promjenu nagiba, izgradnju terasa, navodnjavanje i sl. Maksimalni iznos potpore po projektu je 750.000,00 EUR-a.

Utvrđena visina sredstava namijenjenih za sektor vina iznosi 10,8 milijuna EUR-a godišnje.

Sve dodatne informacije možete pogledati OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci