13 ožu 2018

U OBRTNIČKOJ ŠKOLI KOPRIVNICA USPJEŠNO ODRŽANA STRUČNA PRAKSA ZA ZANIMANJE ZAVARIVAČ UČENIKA IZ MAĐARSKE

VEC Sharing

U okviru provedbe projekta VEC Sharing koji je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. uspješno su realizirane sve planirane aktivnosti sukladno dinamici projekta.

Projekt VEC Sharing koji je okupio partnere s hrvatske i mađarske strane – Obrtničku školu Koprivnica, PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Kolping Nagyváthy János osnovnu, srednju tehničku i obrtničku školu iz Csurga, Kolping katoličku osnovnu školu, srednju školu i hostel iz Nagybajoma te Srednju školu Stjepana Sulimanca iz Pitomače započeo je u listopadu 2017. godine. Predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci.

Do sada su osim početne konferencije i sastanka projektnih partnera kao važnije preliminarne aktivnosti izrađeni programi učeničkih razmjena za sva zanimanja uključena u projekt. Navedeni programi dio su zajedničkog dokumenta pod nazivom Strategija učeničke razmjene koji će biti i jedan od rezultata ovog projekta. Strategija obuhvaća glavne ciljeve učeničke razmjene, opis kriterija i ljudskih resursa uključenih u razmjenu, metodologiju provedbe, potrebne alate i opremu, kao i glavne očekivane rezultate učeničke razmjene.

Najvažnije aktivnosti projekta obuhvaćaju učeničke razmjene za sva zanimanja uključena u projekt i to organizacijom dvotjedne praktične nastave na kojoj sudjeluju učenici s hrvatske i mađarske strane granice sukladno svom zanimanju. Na takav će se način osigurati mobilnost učenika koji će imati prilike steći nove vještine u zanimanju za kojeg se školuju te usvojiti nova znanja o prekograničnom području.

Za potrebe održavanja istih od strane glavnog korisnika u projektu Obrtničke škole Koprivnica opremljen je praktikum za zavarivače opremom ukupne vrijednosti 15.000,00 EUR-a koji će biti osigurani iz ovog projekta. Tijekom veljače i ožujka održane su i prve učeničke razmjene, i to za zanimanje zavarivač.

U sklopu tih aktivnosti od 5. veljače do 17. veljače 2018. prvoj učeničkoj razmjeni domaćin je bila Kolping Nagyváthy János osnovna, srednja tehnička i obrtnička škola iz Csurga koja je ugostila 10-ak učenika i 2 profesora iz Obrtničke škole Koprivnica.

Nakon toga, u periodu od 26. veljače do 09. ožujka održana je dvotjedna učenička razmjena za zavarivače u Obrtničkoj školi Koprivnica koja je također ugostila 10-ak učenika i 2 profesora s mađarske strane.

Uz pomoć nove opreme učenici su obavljali zadatke vezane uz pripremu radnog mjesta, materijala i aparata te razne tehnike zavarivanja. Zadnji dan učeničke razmjene održana je i zajednička izložba radova na kojoj su učenici predstavili sve što su izradili tijekom dvotjedne praktične nastave.

Osim stručnog dijela dvotjedne učeničke razmjene za zavarivače prisutni učenici s mađarske strane imali su se prilike upoznati sa kulturnim i sportskim znamenitostima grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, kao i značajnim gospodarskim subjektima vezanim uz njihovu struku.

Ovim dijelom aktivnosti odrađen je dio projekta koji je uključivao zanimanje zavarivač dok će već tijekom travnja i svibnja i za ostala zanimanja predviđena u projektu – kuhar, poljoprivrednik, pekar i slastičar biti organizirana praktična nastava.

IMG 6357IMG 6361IMG 6364IMG 6367IMG 6371

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci