09 velj 2017

ODRŽAN 2. SASTANAK LOKALNIH DIONIKA PROJEKTA „ATM FOR SME’S“ – PRISTUP MIKROFINANCIRANJU ZA MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO“

atm2

Dana 08. veljače 2017. u prostorima PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja održan je 2. sastanak lokalnih dionika projekta „ATM for SMS’s“ – Pristup mikrofinanciranju za malo i srednje poduzetništvo“.

Projekt je odobren u okviru programa suradnje INTERREG EUROPE i financiran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85%, odnosno 1,622 milijuna EUR-a.

Vodeći partner u projektu je Fejér Enterprise Agency iz Mađarske, a u projektu uz vodećeg partnera sudjeluje još 9 partnera iz 8 europskih država: Ministarstvo za nacionalno gospodarstvo iz Mađarske, Europski poslovni inovacijski centar Burgos (CEEIBurgos) iz Španjolske, KIZ SINNOVA tvrtka za društvene inovacije iz Njemačke, Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, Autonomna regija Sardinije iz Italije, Mikrofinanciranje Norveška, Świętokrzyskie Region – Marshal Ured Świętokrzyskie regije iz Poljske, Europska mreža za mikrofinanciranje iz Belgije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja iz Hrvatske.

Problematika mikrofinanciranja prepoznata je na razini Europske unije i kroz projekt se želi podržati inovativne mjere u financiranju malog i srednjeg poduzetništva.

Sastanku su uz lokalne dionike-predstavnike Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Grada Križevaca, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, Hrvatske obrtničke komore Županijske komore Koprivničko-križevačke županije i Križevačkog poduzetničkog centra, nazočili i predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Zadruge za etično financiranje.

Sastanak je vodila Voditeljica za regionalni razvoj i strateško planiranje dr.sc. Tihana Kraljić koja je lokalnim dionicima prenijela iskustva u mikrofinanciranju koje imaju partneri u projektu.

Tema sastanka bile su društvene i tehnološke inovacije u mikrofinanciranju o čemu je ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta govorila Jasminka Keser Voditeljica službe za financiranje malog i srednjeg poduzetništva.

Ksenija Wasserbauer stručna suradnica za društveno poduzetništvo iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava predstavila je mjere koje će se financirati iz Europskog socijalnog fonda, te najavila raspis novih natječaja.

Posebno zanimljivo bilo je izlaganje upravitelja Zadruge za etično financiranje Gorana Jerasa koji je najavio skori početak rada Etične banke u Hrvatskoj. Poslovanje etične banke i Zadruge za etično bankarstvo predstavlja pravu inovaciju u mikrofinanciranju, jer nudi rješenja za najveće probleme koje imaju poduzetnici koji započinju poslovanje ili su im potrebna obrtna sredstva. Svi mikrokrediti odobravaju se bez hipoteke u roku od tjedan dana.

Uslijedila je rasprava u koju su se uključili svi lokalni dionici.

IMG 4447 copy

Projekt je implementiran kroz program Interreg Europe, sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci