24 lip 2016

U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA VRIJEDNE RUČICE DJECA IZ DJEČJEG VRTIĆA TRATINČICA UPOZNALA STARE ZANATE I OBRTNIKE S PODRUČJA GRADA KOPRIVNICE

logici vrijedne rucice

 

U okviru provedbe projekta VRIJEDNE RUČICE, 14. lipnja 2016. godine djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica Koprivnica sudjelovala su u jednodnevnom posjetu Udruzi starih zanata u Hlebinama. Posjet je organiziran s ciljem upoznavanja danas polako zaboravljenih, starih tradicionalnih zanimanja. Za djecu iz pet odgojnih skupina vrtića udruga je organizirala upoznavanje sa zanimanjima košaraštva, mlinarstva, užarstva, stolarstva, lončarstva i kovanja. Članovi udruge djeci su pokazali kako se pletu košare, izrađuju predmeti iz gline te poslove kovača, užara, stolara i mlinara.

Također, tijekom svibnja i lipnja 2016. godine, djeca su imala priliku upoznati razne obrtničke djelatnosti s područja grada Koprivnice. Tako su se detaljno upoznali s djelatnostima postolara, kozmetičara, cvjećara, krojača te medičara.

Postolar je upoznao djecu sa alatom koji se koristi u radu te kako se popravljaju tenisice, slomljene pete i poderane cipele. U prostoru kozmetičarskog salona djeca su se upoznala sa poslovima kozmetičara i alatima kojima se koriste u svojem radu, saznali što je pedikura i manikura te važnost voća i povrća u prehrani za očuvanje zdravlja tijela i ljepote izgleda. U okviru posjeta cvjećarnici djeca su se upoznala s imenima cvijeća koje se koristi u aranžmanima, alatima i znanjima koji su potrebni cvjećarima te su saznala kako se pravilno njeguje cvijet. Kod posjeta krojačnici djeca su vidjela kako nastaje haljina od uzimanja mjera od krojenja, šivanja i završnog ukrašavanja haljine. Tijekom posjeta medičaru djeca su vidjela proces nastanka licitarskih ukrasa te degustirali svježe pečene licitare i medenjake.

Projekt VRIJEDNE RUČICE provodi se od srpnja prošle godine te je financiran iz Europskog socijalnog fonda i traje 12 mjeseci. Prijavitelj projekta je Dječji vrtić Tratinčica Koprivnica, a projektni partneri Obrtnička škola Koprivnica te PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Od preostalih projektnih aktivnosti slijedi još organizacija Završne konferencije projekta koja je planirana za srpanj ove godine.

 

logicii

 

 

 

 

 

 

IMG 5017 copyIMG 5014 copyIMG 5011 copy

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci