05 lis 2015

ODRŽANI 17. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Najznačajnija manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji u našoj županiji, Dani voća Koprivničko-križevačke županije, održana je 2. i 3. listopada 2015. na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu.

Organizatori manifestacije su Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac, Savjetodavna služba Podružnica Koprivničko – križevačke županije, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Đurđevca i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Sedamnaesti po redu Dani voća Koprivničko-križevačke županije okupili su 56 proizvođača voća, voćnih prerađevina i opreme za voćarstvo s područja Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.

I ove je godine prvi dan manifestacije bio posvećen edukaciji voćara. Stručni skup je održan u petak, 02. listopada 2015. godine u Hotelu Picok u Đurđevcu, a otvorio ga je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća Darko Sobota.

Prisutni su imali prilike saznati više o slijedećim temama: Masovno propadanje nasada koštičavog voća u Koprivničko-križevačkoj županiji, Prednosti i rizici proizvodnje „novih” voćnih vrsta, Prijelaz iz integriranog na ekološki uzgoj voća te o aktualnim mjerama iz Programa ruralnog razvoja RH.

Izložbeno-prodajni dio manifestacije održan je u subotu 03. listopada 2015. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu gdje su izlagači predstavili svoje voće, proizvode od voća te repromaterijal za voćarstvo.

Manifestaciju je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren , a okupljenima su se obratili i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća Darko Sobota te gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković.

Osim voća i voćnih proizvoda koji su se u okviru prodajno izložbenog dijela manifestacije mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti i tradicionalni način pečenja pekmeza i rakije, a u organizaciji Strukovne škole Đurđevac i gradskog Društva Crvenog križa upriličena je humanitarna prodaja voćnih kupova, koktela i palačinki.

U sklopu manifestacije Udruga žena s bolestima dojke „Narcise” iz Đurđevca provela je akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije i prevencije ranog otkrivanja raka dojke.

Na izlagačkom prostoru DV Maslačak iz Đurđevca održana je prezentacija izrade aranžmana i skulptura od voća, a križevačka Srednja gospodarska škola prezentirala je kako cijepiti voćke.

U okviru kulturno umjetničkog dijela manifestacije nastupali su Dječji folklor Osnovne škole „Grgur Karlovčan” iz Đurđevca, KUD-a „Petar Preradović” iz Đurđevca, KUD-a „Zvirišće” iz Šemovaca, KUD-a „Širine” iz Novog Virja, Udruga cimbalista Republike Hrvatske i Ženski vokalni ansambl „Đurđevčice” .

Prema ocjenama žirija u sastavu predstavnika medija odabrana su i tri najljepše uređena štanda. Treće mjesto osvojio je OPG Kranjec iz Kloštra Podravskog, druga nagrada dodijeljena je OPG-u Gašparov iz Prugovca, dok je prvo mjesto pripalo OPG-u Ivan Lasić iz Carevdara.

U okviru manifestacije tiskan je i katalog Dana voća u kojem se predstavilo 249 proizvođača voća s područja Koprivničko-križevačke županije. Uz kontakt podatke i fotografiju poljoprivrednog gospodarstva, navedene su i vrste voća, sortiment, broj sadnica te zasađene površine pod voćnim kulturama.

 

 

IMG 1282IMG 1198IMG 1190

IMG 1248IMG 1183
IMG 1284IMG 1283

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci