03 lip 2015

STIŽE POMOĆ OPĆINAMA I GRADOVIMA ZA SUFINANCIRANJE VLASTITOG UDJELA KORISNICIMA KOJIMA SU DODIJELJENA SREDSTVA EU

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sukladno odredbama novog Zakona o regionalnom razvoju (NN 147/14) uspostavlja Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Fond će se financirati iz 1,5 posto prihoda od poreza na dohodak, a procijenjena godišnja vrijednost je oko 150 milijuna kuna. Važno je naglasiti i da se neiskorištena sredstva prenose u iduću godinu, a poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava po načelu prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog Zahtjeva za dodjelu sredstava.

Udio sredstava za sufinanciranje vezuje se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja.

Minimalna vrijednost Zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu putem Fonda je 100.000,00 kuna, a maksimalna može iznositi 7.500.000,00 kuna.

Fond će biti direktna pomoć u sufinanciranju vlastitog udjela korisnicima kojima su dodijeljena EU sredstva u okviru programskih razdoblja 2007. – 2013. , te 2014. – 2020. Riječ je o jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim osobama u njihovom većinskom vlasništvu ili suvlasništvu, kao i ustanovama čiji su osnivači općine, gradovi i županije.

Kako se sufinanciranje sredstava iz fondova EU i u Koprivničko-križevačkoj županiji pokazalo kao velik problem, osnivanje Fonda trebalo bi povećati broj korisnika i broj projekata.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. 

Dokument je dostupan putem poveznice:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=1272.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci