27 svi 2015

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA RH ZA RAZDOBLJE 2014. – 2020.

Europska komisija je 26. svibnja 2015. godine odobrila 24 Programa ruralnog razvoja zemalja članica EU, a među njima i Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.

„Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. vrijedan oko 2.4 milijarde EUR-a, počeo se stvarati još 2012. godine, a današnje odobrenje predstavlja krunu tog dugotrajnog procesa u koji su bili uključeni domaći stručnjaci, mahom djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razdoblju te veliki broj vanjskih suradnika kojima se ovom prilikom zahvaljujem i čestitam.” izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Programom je definirano 16 mjera koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unaprjeđenja životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima uopće.

„Do sada smo raspisali natječaje za provedbu operacija u sklopu 5 mjera, a na još 3 mjere se korisnici prijavljuju zajedno s podnošenjem zahtjeva za izravna plaćanja. Interes za Programom je zaista velik, čemu najbolje idu u prilog rezultati do sada provedenih natječaja, na koje je pristigao veliki broj prijava, i koji je nadmašio sva naša očekivanja, što nas iznimno veseli”, izjavio je ministar Tihomir Jakovina na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je sazvana povodom današnjeg odobrenja Programa ruralnog razvoja.

„U postupku nastajanja Programa nailazili smo na brojne poteškoće, koje smo u suradnji s EK uspješno rješavali. Od pomoći nam nisu bile ni brojne, potpuno pogrešne informacije koje su plasirali pojedini mediji. No svemu tome usprkos, proces smo uspješno priveli kraju, čime započinje jedno novo, nadajmo se uspješno razdoblje u iskorištenju sredstava”, zaključio je ministar Jakovina.

Inače, s današnjim danom odobren je ukupno 51 od 118 Programa ruralnog razdoblja zemalja članica EU. To je još jedan od dokaza kvalitete rada i truda zaposlenika Ministarstva poljoprivrede budući je ovo prvi „pravi” Program ruralnog razvoja koji je RH izradila.

U svojoj današnjoj izjavi, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU-a Phil Hogan naglašava kako se Programima koji su danas doneseni omogućuje financiranje niza dinamičnih projekata, primjerice projekata modernizacije u poljoprivredi i poticanja generacijske obnove u Hrvatskoj i Rumunjskoj. Naglasio je i kako je povećavanje baze znanja o sektoru poljoprivrede važan aspekt programa ruralnog razvoja. „Drago mi je”, izjavio je Hogan, „da se gotovo svim programima donesenima danas podupiru projekti za poticanje inovacija u okviru Europskog inovacijskog partnerstva”.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci