20 stu 2014

EUROPA U HRVATSKOJ – DIJALOG GRAĐANA

Dijalog 1 copy

 

 

 

 

 

 

 

Odbor regija (OR) i tri hrvatske udruge – općina, gradova i županija – 25. studenoga organizirat će u Zagrebu dijalog građana u partnerstvu s Vladom Republike Hrvatske.

Što Hrvatska očekuje od europskih i političkih institucija? Kako možemo ojačati suradnju Europe i hrvatskih lokalnih vlasti s ciljem poticanja rasta i zapošljavanja? Što možemo učiniti da bi se na najbolji način iskoristilo 8,6 milijardi eura koje će Europska unija uložiti u Hrvatsku do 2020. u okviru kohezijske politike?

To su glavna pitanja za raspravu u kojoj će sudjelovati

  • Jakša Puljiz – pomoćnik ministra, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
  • Michel Lebrun– predsjednik Odbora regija
  • Nikola Dobroslavić – župan Dubrovačko-neretvanske županije
  • Vojko Obersnel – gradonačelnik Grada Rijeke
  • Bruno Hranić – načelnik Općine Vidovec

Kako bi se osigurala uravnotežena rasprava o europskim aktivnostima u Hrvatskoj i Zagrebu, ova je rasprava otvorena za građane, lokalne i regionalne predstavnike, članove nacionalnih udruga gradova, općina i županija u Hrvatskoj, aktere iz gospodarstva i civilnog društva, kao i europske političare.

Nakon rasprave hrvatska Vlada, Europska komisija i Odbor regija predstavit će novu generaciju programa kohezijske politike za Hrvatsku.

Sastanak se održava samo nekoliko tjedana nakon što je Europska komisija usvojila Partnerski sporazum s Hrvatskom o strukturnim i europskim investicijskim fondovima za razdoblje 2014. – 2020. Tim će se sporazumom definirati široke smjernice za programsko razdoblje 2014. – 2020. te utvrditi vrsta intervencija vrijednih 8,6 milijardi eura koje će Europska unija uložiti u Hrvatsku.

Informacije i prijave: www.cor.europa.eu/debatzagreb – Molimo da potvrdite svoje sudjelovanje do 21. studenog 2014.

Odbor regija organizira niz decentraliziranih događanja širom Europe pod nazivom „dijalog građana / Europa u mojoj regiji”. Zajednički ih organiziraju OR, grad ili regija domaćin te nacionalne udruge lokalnih i regionalnih vlasti, uz aktivno sudjelovanje jednog ili više članova OR-a.

Odbor regija obnaša svoju ulogu facilitatora i promotora decentralizirane komunikacije u EU-u. Njegovi stavovi, ambicije i preporuke institucijama EU-a tema su novog samoinicijativnog mišljenja pod naslovom „Ponovno povezivanje Europe sa svojim građanima” koje bi trebalo biti usvojeno u prosincu.

Jedna od preporuka u Nacrtu mišljenja OR-a je nastavak i proširivanje Komisijine inicijative „Građanski dijalog” kao glavne inicijative za okupljanje građana, lokalnih i regionalnih političara, aktera iz gospodarstva i civilnog društva, kao i europskih političara, kako bi se europske aktivnosti u nekom gradu ili regiji učinile vidljivijima.

 

KONTAKT:

Contact Person: Marko Ercegovic

Organizer: Association of croatian cities

Phone – Mobile: +385 1 466 8003 –

Email: [email protected]

 

>> GRADIMO EUROPU

>> EUROPA U HRVATSKOJ

>> GRADIMO EUROPU KROZ ŽUPANIJE, GRADOVE I OPĆINE

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci