12 ruj 2014

PREDSTAVLJANJE PORE NA KONFERENCIJI O KOORDINACIJI PLANIRANJA I TERITORIJALNOG RAZVOJA ŽUPANIJE SOMOGY S NAGLASKOM NA PREKOGRANIČNU SURADNJU

Predstavnici PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja (PORA KKŽ) sudjelovali su na konferenciji posvećenoj koordinaciji planiranja i teritorijalnom razvoju županije Somogy koja se održala 5. rujna 2014. godine u Barcsu u Republici Mađarskoj.

Organizator konferencije bio je Széchenyi Programiroda – državni zavod za programe čiji je zadatak informiranje, generiranje te koordinacija EU projekata u Republici Mađarskoj.

Konferencija se provodila u okviru programa AROP čiji je prioritet regionalni razvoj, prostorno planiranje i tehnička koordinacija sustava, a koji se provodi uz financiranje Europskog socijalnog fonda.

Na početku konferencije prezentaciju je održao Mark Gabor, projekt manager županije Somogy upoznavši nazočne sudionike s aktivnostima i planovima županije Somogy. Prezentirao je i nacrt Operativnog programa Mađarska-Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. koji predstavlja temelj za buduće prekogranične projekte.

Svoje planove i iskustva prezentirali su i gradonačelnik grada Barcsa gospodin Karvalics Otto, gradonačelnik grada Csurga gospodin Fustos Janos te ravnateljica PORE KKŽ gospođa Melita Birčić.
Gospođa Melita Birčić ispred PORE KKŽ je u svom izlaganju predstavila Koprivničko-križevačku županiju, najznačajnije gospodarske sektore i potencijale u kontekstu stranih ulaganja. Također je predstavila PORU KKŽ s naglaskom na dosadašnja iskustava PORE KKŽ u prekograničnoj suradnji s Republikom Mađarskom te višegodišnje iskustvo u provedbi EU projekata. Posebno je naglasila projekt „Common cross border strategy” (CCBS) koji je u provedbi i kroz koji će se izraditi sektorske studije, strateški dokumenti za županiju Somogy, Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju te zajednički strateški dokument cijelog područja provedbe projekta što će predstavljati osnovu za prekogranične projekte u narednom razdoblju.

Konferencija je okupila 50 sudionika, a na konferenciji su uspostavljeni novi kontakti i partnerstva za razvoj budućih zajedničkih prekograničnih EU projekata.

P9050017P9050014P9050015P9050016

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci