03 ruj 2014

OBJAVLJEN OTVORENI JAVNI POZIV ZA PILOT PROJEKT “SUVREMENI DIZAJN TRADICIJSKIH I UMJETNIČKIH PROIZVODA”

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je javni poziv za pilot projekt “Suvremeni dizajn tradicijskih i umjetničkih proizvoda” iz Programa poticanja poduzetništva i obrta „Poduzetnički impuls 2014.”.

Prioritet ovog Javnog poziva je osuvremenjivanje i revitalizacija tradicijskih i umjetničkih obrta spajanjem proizvodnje tradicionalnih obrtničkih proizvoda sa suvremenim dizajnom. 

U vremenima koja iziskuju brzu prilagodbu proizvodnih djelatnosti te njihovih finalnih proizvoda izražena je potreba za stvaranjem unikatnih proizvoda visoke estetske vrijednosti izrađenih tehnikama koju baštine majstori tradicijskih i umjetničkih obrta. Dizajn u tom procesu ima neupitnu ulogu te je u tom kontekstu nužno povezivanje dizajnera s obrtnicima koji prepoznaju potrebu za razvojem novih i atraktivnih vlastitih proizvoda.

Korisnici kojima je otvoreni javni poziv namijenjen:

– Subjektima malog gospodarstva; obrti i trgovačka društva koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama, sukladno odredbama Pravilnika o tradicijskim odnosno umjetničkim obrtima („Narodne novine”, broj 112/07);
– Pod tradicijske, odnosno umjetničke obrte mogu se svrstati i oni obrti koji se u procesu izrade proizvoda ili pružanja usluga koriste i novijim tehnologijama, koristeći se suvremenijim alatima u nekim fazama izrade kako bi posao bio lakši i brži, ali uz uvjet da se takvim sredstvima-pomagalima ne obezvređuje estetska razina i karakter tradicijskog, odnosno umjetničkog proizvoda ili usluge;
– Proizvodi koji se generacijama proizvode u obrtima, a sada se koriste kao suveniri u turističkoj ponudi kulturne baštine Republike Hrvatske također se mogu smatrati tradicijskim, odnosno umjetničkim obrtima.

Prihvatljive projektne aktivnosti su:
1) Ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje i razvoj novih proizvoda;
2) Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete;
3) Marketinške aktivnosti.

Iznosi, intenzitet potpore i način isplate:

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 50.000,00 kuna.
Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti je 100.000,00 kuna.

Intenzitet potpore može dosegnuti do maksimalno 75% ukupno prihvatljivih troškova projekta, dok je podnositelj prijave dužan sudjelovati u financiranju od minimalno 25% prihvatljivih troškova projekta.

Otvoreni javni poziv objavljen je na slijedećem linku: http://www.minpo.hr/default.aspx?id=93, a prijave se zaprimaju isključivo od 15.09.2014. godine.

Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 14.11.2014. godine.

Za sve dodatne informacije možete se javiti u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Florijanski trg 4, 48000 Koprivnica, na broj telefona 048/621 978 te e-mail adresu: [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci