07 ožu 2013

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PREKOGRANIČNOG PROJEKTA INVESTRATEGY

IPAINVESTrategy

 

 

 

 

Konferencijom održanom u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) svečano je obilježen početak projekta Razvoj strategije za privlačenje izravnih stranih ulaganja u prekograničnom području – INVESTrategy, kojeg će do kraja siječnja sljedeće godine provoditi REDEA kao vodeći partner zajedno s partnerima u projektu – Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja PORA, Agencijom za razvoj Varaždinske županije AZRA te Gospodarskom komorom županije Zala ZMKIK.

Na konferenciji je ispred vodećeg partnera okupljene pozdravila direktorica REDEE Sandra Polanec Marinović i osvrnula se na dosadašnje aktivnosti na području promicanja ulaganja i ulogu REDEA-e ali i svih razvojnih agencija uključenih u projekt kao tzv. one stop service centara za ulagače. Izražavajući podršku projektu okupljenima se uvodno obratio i župan Međimurske županije Ivan Perhoč koji je istaknuo prednosti za ulagače u pograničnom području i naglasio važnost inicijativa i projekata usmjerenih stvaranju preduvjeta za zadržavanje mladih visokoobrazovanih pojedinaca u Međimurju, ali i cijelom pograničnom području kojima će ulazak u Europsku uniju otvoriti brojne mogućnosti za razvoj karijere u inozemstvu.

Voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva IPA prekograničnog programa Mađarska–Hrvatska Marton Szűcs dao je kratki pregled IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska u razdoblju 2007.-2013. u kojem je objavljeno tri poziva za prijavu projekata te je najavio da će neki od projekata s rezervne liste posljednjeg poziva biti financirani iz neiskorištenog dijela sredstava i Europskog fonda za regionalni razvoj (nakon 1. srpnja 2013.). Napomenuo je također da je programiranje za sljedeće razdoblje 2014.-2020. započelo osnivanjem radne grupe koja će se sastati 19. ožujka u Osijeku.

Voditelj projekta Jako Horvat predstavio je ciljeve i predstojeće aktivnosti ovog projekta vrijednog 166.179,78 €, kojeg sufinancira Europska unija iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Specifični ciljevi projekta odnose se na jačanje kapaciteta lokalnih stručnjaka za privlačenje izravnih stranih ulaganja, definiranje odgovarajućih i učinkovitih alata za promociju investicijskih potencijala pograničnog područja te jačanje kapaciteta jedinica lokalne i regionalne samouprave za komunikaciju s postojećim i potencijalnim investitorima na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke županije u Hrvatskoj te županije Zala u Mađarskoj.

Kako bi se zaokružila priča o važnosti promicanja ulaganja, ali i dosada uloženim naporima, direktor poduzeća Proizvodnja PG d.o.o. Bojan Režonja iz perspektive zadovoljnog ulagača predstavio je uspješan primjer ulaganja u Međimursku županiju, koji će rezultirati otvaranjem tvornice obuće u Prelogu 1. srpnja 2013. godine te zapošljavanjem i educiranjem 500 osoba u razdoblju od dvije godine. Pri tome je istaknuo kako je upravo profesionalni stav i suradnja predstavnika REDEA-e, Grada Preloga i Međimurske županije imao presudnu ulogu u donošenju odluke o ulaganju.

Ovaj bi projekt u konačnici trebao pridonijeti tome da ovakvih priča u ovom pograničnom području s brojnim geostrateškim prednostima i talentiranim ljudima u budućnosti bude još više.

Projekt INVESTrategy_pocetna_konferencija_1Projekt INVESTrategy_pocetna_konferencija_2Projekt INVESTrategy_pocetna_konferencija_3Projekt INVESTrategy_pocetna_konferencija_4

 

 

 

 

 

EU logo

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci