18 tra 2012

HBOR OMOGUĆAVA PODUZETNICIMA KORIŠTENJE SREDSTAVA DAROVNICE IZ PROGRAMA EUROPSKE KOMISIJE – ENERGY EFFICIENCY FINANCE FACILITY

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) poduzetnicima koji ulažu u energetsku učinkovitost omogućava korištenje sredstava Darovnice iz programa Europske komisije – Energy Efficiency Finance Facility za 2006. i 2007. godinu, koji je osmišljen i provodi se u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Korisnici na taj način mogu umanjiti glavnicu kredita za 15 posto za ulaganja koja po završetku doprinose poboljšanju energetske učinkovitosti.

Sredstva darovnice mogu se koristiti uz korištenje kreditnih sredstava iz izvora EIB-a, izravno putem HBOR-a ili putem poslovnih banaka s kojima HBOR ima uspostavljenu poslovnu suradnju.

Krediti su namijenjeni financiranju osnovnih sredstava u okviru ulaganja koja pridonose uštedi energije i/ili smanjenju emisije ugljičnog dioksida, odnosno ulaganja kojima se povećava energetska učinkovitost objekata u zgradarstvu i industriji. Za kandidiranje za sredstva darovnice prihvatljiva su ulaganja koja će po završetku investicije doprinijeti poboljšanju energetske učinkovitosti postojećih objekata i to u sektoru zgradarstva – projekti kojima se ostvaruje najmanje 30 posto uštede energije, a u sektoru industrije – projekti kojima se ostvaruje najmanje 20 posto uštede energije i/ili smanjenja ispuštanja ugljičnog dioksida.

U okviru darovnice korisnicima je osigurana i besplatna pomoć konzultanta čija je zadaća procijeniti i potvrditi postignute razine uštede energije i/ili smanjenja ispuštanja ugljičnog dioksida, odnosno potvrditi uspješnost ulaganja u obnovljive izvore energije.

Detaljan tekst programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak možete pronaći na sljedećem linku http://www.hbor.hr.

Za više informacija obratite se u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, Braće Radića 2/1, 48000 Koprivnica ili na broj telefona 048 621 978 te e-mail: [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci