24 stu 2011

U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA “E-POSLOVANJE” ODRŽANA 3. RADIONICA NA TEMU “ERP – CJELOVITO RJEŠENJE ZA CJELOKUOPNO UPRAVLJANJE TVRTKOM”

U okviru provedbe projekta “e-Poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja” Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a u organizaciji PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, u četvrtak 24. studenoga 2011. godine u dvorani zgrade Koprivničko-križevačke županije na Florijanskom trgu u Koprivnici održana je 3. radionica na temu „ERP – učinkovito rješenje za cjelokupno upravljanje tvrtkom“. Glavni cilj projekta “e-Poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja” je poboljšati konkurentnost hrvatskih subjekata malog gospodarstva putem povećanja razine svijesti i upotrebe elektroničkog poslovanja i elektroničkog trgovanja.

 
U okviru projekta "E-poslovanje" održana 3. radionica
 
Radionici su prisustvovali poduzetnici s područja Koprivničko-križevačke županije, a cilj radionice bio je prenijeti temeljne informacije o ERP sustavima prisutnim poduzetnicima i pomoći im u rješavanju problema koji se javljaju prilikom odlučivanja o nabavi i implementaciji ERP sustava. ERP sustav (Enterprise Resource Planning System) je poslovni softver koji prati odvijanje svih ili većine poslovnih procesa tvrtke u području nabave, skladištenja, proizvodnje, prodaje, kvalitete, održavanja, financija, računovodstva te kontrolinga. Praćenje troškova, optimiziranje zaliha, ubrzavanje poslovnih procesa u lancu nabave, prodaje i proizvodnje, kao i izvještavanje u realnom vremenu (real time), neki su od rezultata korištenja ERP sustava. Bez kvalitetnog ERP sustava teško je poboljšati poslovanje, a vrijeme u kojem se nalazimo od poslovnih subjekata traži upravo to.
 
U okviru projekta "e-poslovanje" održana 3. radionica
 
Certificirana trenerica e-poslovanja Verica Ujlaki prisutnima je predstavila koncept ERP sustava, što je ERP, koji moduli postoje te im objasnila koje su prednosti i uštede koje se ostvaruju uvođenjem ERP-a. Istaknula je da se vrijednost ERP sustava ne očituje kroz temeljnu infrastrukturu (računalne sustave, poslužitelje i klijente, sustave za upravljanje relacijskim bazama podataka, mreže), već kroz rješenja koja omogućavaju djelotvorno upravljanje poslovnim procesima i planiranje resursa. Objasnila je module ERP-a: CRM (Customer relationship management) i HRM (Human resources management). CRM je proces ili metodologija kojom se poduzeća koriste kako bi naučila više o željama, potrebama i ponašanju potrošača u svrhu izgradnje čvršćega međusobnog odnosa. HRM je sustav za upravljanje ljudskim potencijalima. U tvrtkama briga za kadrove i njihovu motivaciju, specijalizaciju i promociju danas postaje dijelom plana i programa razvoja kvalitete poduzeća. HRM kao poslovna funkcija objedinjuje poslove vezane uz ljude zaposlene u tvrtci, pronalazak novih ljudi, obrazovanje i druge aktivnosti osiguravanja i razvoja zaposlenih. Glavna je pretpostavka HRM-a da ljudi, njihove potrebe, motivacija i zadovoljstvo postaju središtem pažnje managementa ljudskih potencijala, budući da se shvatilo kako upravo ljudski potencijali predstavljaju glavne konkurentske sposobnosti i prednosti na globalnom tržištu.
 
 
 
Ivan Kontak iz tvrtke Computer Service d.o.o. prezentirao je prisutnima paket aplikacija ili ERP sustav namijenjen malim i srednjim poduzećima i obrtnicima za cjelokupno vođenje njihovog poslovanja. Na praktičnom primjeru prikazao je kako se koristi ERP sustav, povezanost aplikacija, automatiziranost poslovanja te koje mogućnosti ušteda ERP pruža malim i srednjim poduzetnicima u  nastojanjima da povećaju konkurentnost njihovog poslovanja.
U okviru provedbe projekta "e-poslovanje" odraža 3. radionica  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
U okviru provedbe projekta "e-poslovanje" održana 3. radionica
 
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci